Τραμπ-Μέρκελ: Αμηχανία, απόσταση και... η χειραψία που δεν έγινε
ποτέ!
  Σάββατο, 18 Μάρ 2017      17:07      0

Τραμπ-Μέρκελ: Αμηχανία, απόσταση και... η χειραψία που δεν έγινε ποτέ!

Μια εικόνα χίλιες λέξεις και η άρνηση μιας χειραψίας… πολλές περισσότερες! Παρά τις δηλώσεις για μια καλή πρώτη συνάντηση, μάλλον ψυχρό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το κλίμα μεταξύ της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αν και χαιρέτισε δια χειραψίας την γερμανίδα καγκελάριο όταν αυτή έφτασε στον Λευκό Οίκο, αρνήθηκε να κάνει το ίδιο μέσα στον Λευκό Οίκο και μπροστά στις κάμερες.

Μάλιστα, στο βίντεο που κυκλοφόρησε φαίνεται να αγνοεί επιδεικτικά την Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως αναφέρει ο Independent, όταν Μέρκελ και Τραμπ κάθισαν στις πολυθρόνες του Λευκού Οίκου, φωτογράφοι τους ζήτησαν να κάνουν χειραψία για να τους φωτογραφίσουν. Η Μέρκελ στρέφεται τότε στον αμερικανό πρόεδρο και του λέει: «Θέλετε να κάνουμε μια χειραψία;» Εκείνος την αγνοεί και συνεχίζει να κάθεται με τα πόδια ανοιχτά και τα χέρια του ενωμένα μεταξύ τους.

 

 

Η Μέρκελ στρέφεται στις κάμερες με ένα συγκρατημένο χαμόγελο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, η χειραψία του Τραμπ διήρκεσε 19 ολόκληρα δευτερόλεπτα.

Από τις πρώτες ημέρες τις προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να στρέψει τα πυρά του κατά της γερμανίδας καγκελαρίου, επικρίνοντάς την για την πολιτική της στην προσφυγική κρίση.

Κατά τα λοιπά, επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα-κλειδιά όπως το εμπόριο, το ΝΑΤΟ και το Προσφυγικό.

Αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου στο Προσφυγικό, θέμα για το οποίο έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη μετανάστευση «προνόμιο και όχι δικαίωμα» και επισήμανε ότι πάνω απ' όλα θα πρέπει να μπαίνει η ασφάλεια των πολιτών.

Κινήθηκε και στο προσφυγικό και στα υπόλοιπα ζητήματα καθαρά στο μοτίβο της προεκλογικής του εκστρατείας -«δίκαιο» εμπόριο, έλεγχος της μετανάστευσης, στρατιωτική ισχύς και δημιουργία θέσεων εργασίας. Και παρόλο που βρίσκονταν στο ίδιο βήμα ήταν φανερό πως ανήκαν με την Μέρκελ σε διαφορετικό πολιτικό σύμπαν, όπως σημειώνει το BBC.

«Υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός ζητημάτων στα οποία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά [...] Eίχαμε μια πολύ καλή πρώτη ανταλλαγή απόψεων» είπε ξεκινώντας η Μέρκελ για να υπογραμμίσει εντούτοις αργότερα πως οι ηγέτες βρίσκουν το δρόμο τους στην πολιτική ακολουθώντας «διαφορετικές διαδρομές». Η ίδια εστίασε στα οφέλη της παγκοσμιοποίησης, την ανοιχτή πολιτική προς τους πρόσφυγες και την ανάγκη διαπραγμάτευσης «ασφαλούς λύσης για την Ουκρανία».

Σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν σύντομα οι συνομιλίες.

Από πλευράς του ο Τραμπ υπογράμμισε μεν στην καγκελάριο την «ισχυρή υποστήριξή του» στο ΝΑΤΟ, αλλά επανέλαβε παράλληλα ότι είναι «αναγκαίο οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να πληρώνουν το μέρος που τους αναλογεί» για την άμυνα της Συμμαχίας.

Για το Ουκρανικό ο Τραμπ επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί «ειρηνική» λύση και ευχαρίστησε την Μέρκελ και τον Ολάντ για τις προσπάθειές τους στο ζήτημα.

Επέμεινε ότι «δεν πιστεύει στον απομονωτισμό» αλλά είναι υποστηρικτής ενός «δίκαιου» εμπορίου. «Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου αλλά επίσης και του δίκαιου εμπορίου και το δικό μας ελεύθερο εμπόριο οδήγησε σε πολλά άσχημα πράγματα» όσον αφορά το χρέος και τα ελλείμματα, υποστήριξε.

Είπε, δε, ότι αναμένει οι ΗΠΑ να τα πάνε «φανταστικά καλά» στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Γερμανία.

 

Οι κοριοι του Ομπάμα

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε και στο θέμα των παρακολουθήσεων και στους ισχυρισμούς περί «κοριών» από τον Μπαράκ Ομπάμα, παρά το «άδειασμα» από την αρμόδια, διακομματική επιτροπή της Γερουσίας και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Μάλιστα είπε στην Άνγκελα Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο: «Τουλάχιστον έχουμε κάτι κοινό»...

Το σκάνδαλο παρακολουθήσεων ξένων ηγετών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) υπό την προεδρία Ομπάμα είχε κλυδωνίσει τις σχέσεις Ουάσινγκτον-Βερολίνου όταν ήλθαν στο φως πληροφορίες για «κοριούς» στο κινητό τηλέφωνο τη Γερμανίδας καγκελαρίου.

Ωστόσο, ως προς τις καταγγελίες Τραμπ ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε διατάξει την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνομιλιών του στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο μεγιστάνας ούτε στοιχεία έχει δώσει, ούτε αποδείξεις προκύπτουν.

Οι κατηγορίες περί υποκλοπών έχουν προκαλέσει σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση εντός των ΗΠΑ, αλλά και μίνι διπλωματική κρίση με τον πιο πιστό σύμμαχο της Ουάσινγκτον, την Βρετανία, καθώς ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ υπαινίχθηκε ότι η βρετανική υπηρεσία GCHQ ήταν εκείνη παρακολουθούσε τον Τραμπ κατ' εντολή Ομπάμα.

Ο Λευκός Οίκος, διά του ίδιου του Σον Σπάισερ, τα «μάζεψε» τελικά περί βρετανικής κατασκοπείας μετά την έντονη αντίδραση του Λονδίνου λέγοντας ότι ο εκπρόσωπος απλά αναφέρθηκε σε σχετικές αναφορές του Fox News «χωρίς να υιοθετεί καμία συγκεκριμένη θεωρία».ΣΧΟΛΙΑ