Τουλάχιστον 248 νεκροί από τον φονικό σεισμό των 7,1 Ρίχτερ στο
Μεξικό
  Τετάρτη, 20 Σεπ 2017      14:47      0

Τουλάχιστον 248 νεκροί από τον φονικό σεισμό των 7,1 Ρίχτερ στο Μεξικό

Στους 248 ανέρχεται μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών μετά τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε την Τρίτη το κεντρικό Μεξικό. Ωστόσο εκφράζονται φόβοι για ραγδαία άυξηση των θυμάτων, καθώς συνεχίζονται  ι οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμών στα δεκάδες κτήρια που έχουν καταρρεύσει.

 

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός από τον σεισμό που έπληξε τον κεντρικό τομέα της χώρας ανέρχεται σε 216 νεκρούς, αναθεωρώντας προς κάτω τον αριθμό των νεκρών που προέρχεται από τη καταμέτρηση των τοπικών αρχών.

Από την πλευρά τους όμως οι τοπικέw αρχές από διαφόρων περιοχών περιοχές της χώρας ανεβάζουν πλέον σε 248 τον αριθμό των νεκρών, ανάμεσά τους και τουλάχιστον 21 παιδιά σχολείου που κατέρρευσε στην πόλη του Μεξικού.

Εκτός από τα παιδιά από τα συντρίμμια του τετραώροφου σχολείου, Enrique Rebasmen, ανασύρθηκαν νεκροί και τέσσερις ενήλικες. Την ίδια ώρα 11 άλλο μαθητές διασώθηκαν με τους διασώστες να μιλούν για τουλάχιστον 28 αγνοούμενους.

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που πιστεύεται πως προκάλεσε την ενεργοποίηση του ηφαιστείου Ποποκατεπέτλ με αναφορές να μιλούν για κατάρρευση εκκλησίας κατά τη διάρκεια Θείας Λειτουργίας με αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Όπως αναφέρει το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, είναι πιθανό τα θύματα του σεισμού να αυξηθούν και να φτάσουν τα 1.000 με τους επιστήμονες να εκδίδουν «κόκκινο» συναγερμό για τις οικονομικές επιπτώσεις της δόνησης.

(AP Photo/Rebecca Blackwell)

Μέχρι στιγμής εκτός από την δόνηση των 7,1 Ρίχτερ για την οποία δεν έχει ξεκαθαριστεί αν είναι ο κύριος σεισμός ή μετασεισμός των 8,2 Ρίχτερ της 7ης Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν άλλες 11 δονήσεις με τη μεγαλύτερη να είναι της τάξης των 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Η πολιτεία Μορέλας έχει πληγεί περισσότερο, καθώς έκει έχασαν τη ζωή τους 64 άνθρωποι. Στους 36 ανέρχονται οι νεκροί στην Πόλη του Μεξικό, 9 στην πολιτεία Μεξικό και 29 στην πολιτεία Πουέμπλα.

Σύμφωνα με την μεξικανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού CFE, τουλάχιστον 3,8 εκατομμύρια πολίτες της δεν έχουν ηλεκτροδότηση.

Τα 7,1 Ρίχτερ σημειώθηκαν 32 χρόνια μετά τον σεισμό του 1985 που ισοπέδωσε μέρος της μεξικανικής πρωτεύουσας και στοίχισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Η δόνηση σημειώθηκε μόλις λίγες ώρες μετά τις ασκήσεις ετοιμότητας που οργάνωσαν οι μεξικανικές αρχές για το ενδεχόμενο σεισμού, με τη συμμετοχή πολλών πολιτών, ανήμερα της επετείου του καταστροφικού σεισμού του 1985, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.

Ο δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού δήλωσε ότι άνθρωποι παγιδεύτηκαν εντός αρκετών κτιρίων που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Εικόνες που μεταδόθηκαν στην μεξικανική τηλεόραση και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κτίρια να έχουν καταρρεύσει και αυτοκίνητα καταπλακωμένα από συντρίμμια.

(AP Photo/Marco Ugarte)

 

Φωτογραφίες δείχνουν τα πρώτα θύματα, καθώς αυτοκίνητο καταπλακώθηκε από δομικά υλικά. Όπως φαίνεται στην εικόνα, δύο άτομα φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ άλλοι τραυματίες μεταφέρονται με φορεία.ς

ΣΧΟΛΙΑ