Τόσο κοντά... αλλά και μακριά η συμφωνία με την τρόικα
  Δευτέρα, 17 Μάρ 2014      12:36      0

Τόσο κοντά... αλλά και μακριά η συμφωνία με την τρόικα

Νέος γύρος διαβουλεύσεων με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών...

Κοντά σε συμφωνία διαμηνύεται πως βρίσκεται η κυβέρνηση με την τρόικα, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως δεν υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα και "αγκάθια", τα οποία θα συζητηθούν εκ νέου στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται από νωρίς σήμερα το μεσημέρι με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Οι μεσημεριανές διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας διακόπηκαν για περίπου δυο ώρες οι προκειμένου και οι δυο πλευρές να εξετάσουν το βαθμό προόδου που έχει επιτευχθεί έως τώρα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι υπάρχει πιθανότητα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων ακόμα και απόψε.

Νωρίτερα, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή των Ι. Στουρνάρα και Χρ. Σταϊκούρα, εξετάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις, με τον υπουργό Οικονομικών να επισημαίνει, σε δήλωσή του, την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως να θέλει να δεσμευτεί για το πότε αυτές θα καταλήξουν οριστικά.

Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Δημοσιογράφος: Θα ολοκληρωθεί πιστεύετε σήμερα η διαπραγμάτευση με την τρόικα;

Στουρνάρας: Δεν το γνωρίζω. Έχουμε φτάσει κοντά. Αλλά δεν γνωρίζω αν θα ολοκληρωθεί.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει περίπτωση να κάτσουν κι άλλο, δηλαδή αύριο;

Στουρνάρας: Δεν το γνωρίζω. Προσπαθούμε να τελειώσουμε.

Με ανοικτά μέτωπα σε τέσσερα υπουργεία

Τα βασικά ανοικτά μέτωπα μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών, εστιάστηκαν, σήμερα στις 5 τα ξημερώματα και μετά από έναν μαραθώνιο κύκλο 14 ωρών διαβουλεύσεων, σε τέσσερα υπουργεία:

* Στο υπουργείο Εργασίας. Δεν έχει επέλθει συμφωνία όσον αφορά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

* Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η τρόικα εμμένει για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2015, αλλά η κυβέρνηση δεν το δέχεται.

* Στο υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν υπάρχει συμφωνία στα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των φαρμακείων, αλλά και των παρεμβάσεων στις μεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία), που περιλαμβάνονται στις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

* Στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν έχει επέλθει συμφωνία στο σκέλος των δημοσιονομικών εξελίξεων και κυρίως στο θέμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, έχει αποσαφηνίσει ότι για το σύνολο των προαναφερθέντων ανοικτών θεμάτων, η στάση της ελληνικής πλευράς έχει χαραχθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να αλλάξει.

ΣΧΟΛΙΑ