Τον χαβά του ο Ερντογάν – Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τη
συμφωνία με τη Λιβύη
  Πέμπτη, 5 Δεκ 2019      22:34      0

Τον χαβά του ο Ερντογάν – Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τη συμφωνία με τη Λιβύη

Τραβάει το σχοινί η Άγκυρα, καθώς ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τη συμφωνία με τη Λιβύη.

Επικυρώθηκε λοιπόν, με συντριπτική πλειοψηφία από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το μνημόνιο συνεννόησης, που συνυπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης για τις υφαλοκρηπίδες και τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το μνημόνιο εγκρίθηκε με 293 ψήφους.

Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν τέσσερα κόμματα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ Parti).

Την επικύρωση από τη Βουλή είχε προαναγγείλει από χθες ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Αμέσως μετά τη συνάντηση στο Λονδίνο, ο Ερντογάν έδωσε εντολή στην τουρκική Εθνοσυνέλευση να επικυρώσει τη συμφωνία με τη Λιβύη.

«Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Αυτά, που έγιναν, είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αρκεί η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να πατήσει στα πόδια της και αφού σταθεροποιηθεί θα πραγματοποιηθεί και αυτό το βήμα», ξεκαθάρισε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης έφτασε στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, μέσω τρίτου διαύλου, όχι δηλαδή από τον Λίβυο πρέσβη, ο οποίος είχε προθεσμία μιας εβδομάδας να απαντήσει. Δεν το έπραξε και ως εκ τούτου θα απελαθεί.

Στρατηγός Χαφτάρ: Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει εντολή να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση στη Λιβύη αντιδρά στη συμφωνία της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να βάλει φρένο στα σχέδια της Άγκυρας.

«Η κυβέρνηση της Λιβύης μοιάζει με νεκρό εγκέφαλο. Δεν έχει την εντολή να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες, επομένως, αυτές καθίστανται άκυρες», τόνισε ο στρατηγός Χαφτάρ.

ΣΧΟΛΙΑ