Το Παρίσι σε απεργιακό κλοιό
  Τρίτη, 26 Ιαν 2016      16:46      0

Το Παρίσι σε απεργιακό κλοιό

Επεισόδια και κυκλοφοριακό χάος στην Πόλη του Φωτός λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων... 

Νωρίς το πρωί της Τρίτης ξέσπασαν επεισόδια στο δυτικό Παρίσι, όπου οδηγοί ταξί διέκοψαν την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά που γέμισαν την περιοχή με πυκνό μαύρο καπνό. Συνελήφθησαν 20 διαδηλωτές για «άσκηση βίας, κατοχή όπλου και εμπρησμό». Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, εναντίον των οποίων εκσφενδονίστηκαν πέτρες, επενέβησαν για να διαλύσουν τα αυτοσχέδια οδοφράγματα και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία κοντά στην Πορτ Μαγιό σε μια μέρα δύσκολη για το Παρίσι.

Η απεργία των ταξί είναι η κεντρική κινητοποίηση της ημέρας, με τους οδηγούς να μπλοκάρουν την πρόσβαση στα αεροδρόμια Σαρλ Ντε Γκολ και Ορλί, καθώς και στους αερολιμένες Τουλούζης, Μασσαλίας και Μπορντό.

Χιλιάδες επαγγελματίες οδηγοί κλήθηκαν να κινητοποιηθούν σε όλη τη Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν για τον ανταγωνισμό που δέχονται από τον τομέα ιδιωτικών οχημάτων μεταφοράς, όπως η υπηρεσία Uber. «Σήμερα διακυβεύεται η επιβίωσή μας, έχουμε απηυδήσει να συνεδριάζουμε, να διαπραγματευόμαστε» δήλωσε ο Ιμπορχίμα Σίλα, εκπρόσωπος της ένωσης Taxis de France.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 1.500 οδηγοί ταξί διαδήλωσαν σήμερα το πρωί σε διάφορα σημεία, κυρίως στο Ορλί, όπου μερικές δεκάδες διαδηλωτών οργάνωσαν σε τεταμένη ατμόσφαιρα την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας μέσω ενός οδοφράγματος σε γειτονικό αυτοκινητόδρομο. Μέσα στο Παρίσι, περίπου 140 οχήματα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το υπουργείο Οικονομίας, με τους οδηγούς τους να κρατούν πανό που έγραφαν «Οικονομική τρομοκρατία» και «Στοπ στην απορρύθμιση».

Στον δρόμο και οι δημόσιοι υπάλληλοι

Στη Γαλλία προβλέπεται να πραγματοποιηθούν 110 με 120 διαδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί, που αντιδρούν στη μεταρρύθμιση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα συνδικάτα των δημόσιων υπαλλήλων καταγγέλλουν «την απώλεια θέσεων εργασίας σε τομείς κλειδιά του δημοσίου». Μαζί με αυτούς και οι ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας συμμετέχουν στην κινητοποίηση γεγονός που έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στην εναέρια κυκλοφορία του Παρισιού. Λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, η γενική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις εταιρείες να ματαιώσουν προληπτικά το 20% των πτήσεών τους.

ΣΧΟΛΙΑ