Το ντοκιμαντέρ της ActionAid
  Τρίτη, 2 Φεβ 2016      14:16      0

Το ντοκιμαντέρ της ActionAid

Το ντοκιμαντέρ «Made in Bangladesh» γυρίστηκε με αφορμή την επέτειο δύο χρόνων από την κατάρρευση του εργοστασίου ρούχων Rana Plaza στη Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές....

Η κατάρρευση αυτή προκάλεσε τη μεγαλύτερη βιομηχανική τραγωδία στην ιστορία με περισσότερους από 1.138 θανάτους, περίπου 2.000 τραυματισμούς, ενώ 104 άνθρωποι ακόμα αγνοούνται.

Στο εργοστάσιο αυτό κατασκευάζονταν ρούχα για 31 ευρωπαϊκές, αμερικανικές και καναδικές εταιρείες, κάποιες από τις οποίες είναι ιδιαίτερα αγαπητές και στην Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ στόχο έχει να θέσει ένα απλό ερώτημα. Πόσο στοιχίζουν τελικά τα φθηνά μας ρούχα;

Τo ντοκιμαντέρ ερευνά σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι επιζώντες, πώς φτιάχνονται τα ρούχα που φτάνουν στις βιτρίνες των καταστημάτων και τελικά στις ντουλάπες μας, και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως καταναλωτές. Παρακολουθούμε συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες: Επιζώντων, συγγενών θυμάτων, εργατριών, παιδιών, αλλά και γυναικών που παλεύουν να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον για τις ίδιες και τα παιδιά τους και στηρίζονται από την ActionAid για να το πετύχουν.

«Ό,τι φαίνεται δεν είναι απαραιτήτως ό,τι δείχνει. Ωραία, φθηνά ρούχα για όλους μας, παντού σε όλον τον κόσμο. Ποιος τα κατασκευάζει; Ποιο είναι το πραγματικό κόστος του made in...; Όχι μόνο σε χρόνο και χρήμα, αλλά σε ανθρώπινες ζωές. Η ομάδα της ActionAid αναζήτησε την απάντηση στις μέγα-βιοτεχνίες του Μπαγκλαντές. Στα εκατομμύρια των ανώνυμων εργατών που ράβουν τις επώνυμες βιτρίνες της Δύσης. Ένα ντοκιμαντέρ για τη σκοτεινή όψη του λαμπερού, για μία από τις αιτίες των προσφυγικών ροών. Αξίζει να το δείτε» δήλωσε η Μαρία Χούκλη, η οποία συμμετέχει στο ντοκιμαντέρ.

INFO: Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος», Συγγρού 106, στο Κουκάκι, κοντά στο μετρό Συγγρού-Φιξ. Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά μόνο με προσκλήσεις και οι θέσεις είναι περιορισμένες. Κρατήσεις γίνονται στον τηλεφωνικό αριθμό 801.11.900.800.

ΣΧΟΛΙΑ