Το «Μνημόνιο Γιωργάκη» μας έριξε στον γκρεμό
  Πέμπτη, 12 Μάι 2016      16:02      0

Το «Μνημόνιο Γιωργάκη» μας έριξε στον γκρεμό

του Γιώργου Δελαστίκ

Αποφράς ημέρα η Δευτέρα 3 Μαΐου 2010. Τη μέρα εκείνη επισημοποιήθηκε η υπογραφή του πρώτου Μνημονίου υπαγωγής της πατρίδας μας στον νεοαποικιακό ζυγό της ΕΕ και του ΔΝΤ, του «Μνημονίου Γιωργάκη» Παπανδρέου, όπως έμεινε στην ιστορία.

Επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου συμφωνούσε ουσιαστικά με τα περισσότερα μνημονιακά μέτρα κι επειδή όλα τα «λαμόγια» που συναπάρτιζαν την κυβέρνησή του αδιαφορούσαν παντελώς για τις συνέπειες αυτού του Μνημονίου στον λαό μας, σε βαθμό που, κατά την ιστορική δήλωση Χρυσοχοΐδη, ούτε καν το διάβασαν (!), τα μέτρα που συμπεριλαμβάνει το «Μνημόνιο Γιωργάκη» είναι κυριολεκτικά εξοντωτικά.

Οι Γερμανοί, από τη στιγμή που επέβαλαν ένα τέτοιο κείμενο υπογεγραμμένο από την πανάθλια κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, μπορούν πραγματικά να διαλύσουν τη χώρα μας, απαιτώντας απλώς την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου. Αυτό και μόνο του αρκεί!

Υπάρχει ένα κραυγαλέα εξόφθαλμο στοιχείο που χαρακτηρίζει το «Μνημόνιο Γιωργάκη», όπως και τα επόμενα. Σε κάθε μέτρο δεν εξετάζεται σε καμία περίπτωση ποιοι θίγονται από αυτό ή αν είναι κοινωνικά δίκαιο. Αντιθέτως, προτάσσονται τα ποσά που πρέπει να μαζευτούν από κάθε μέτρο!

Στόχος οι πιο φτωχοί!

Μόνο η κοινωνική δικαιοσύνη δεν ενδιαφέρει την ΕΕ και το ΔΝΤ. Υπερισχύει η νοοτροπία ότι, αφού οι φτωχοί είναι πολλοί και κοινωνικά και πολιτικά αδύναμοι, από αυτούς πρώτα θα μαζευτούν τα πολλά λεφτά!

Όταν γράφει, π.χ., το «Μνημόνιο Γιωργάκη» ότι «η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία για τους κατώτατους μισθούς με εισαγωγή μισθών κάτω από τον κατώτατο (!) για ευάλωτες ομάδες, όπως οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι» είναι αυτό το μέτρο κατά των... πλουσίων επιχειρηματιών ή επιδιώκει να θεσμοθετήσει μισθούς κάτω ακόμα και από τον κατώτατο (!), πλήττοντας τους πιο φτωχούς από τους φτωχούς; Όταν αυτό το πρώτο Μνημόνιο ορίζει ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου «θα εφαρμόσει μέτρα που θα εγγυώνται ότι οι τρέχοντες κατώτατοι μισθοί θα παραμείνουν σταθεροί σε ονομαστικούς όρους για τρία χρόνια» δεν στρέφεται εναντίον όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό;

Είναι προφανές πως όταν το «Μνημόνιο Γιωργάκη», η αιτία όλων των κακών, διατάζει ότι «η κυβέρνηση θα αλλάξει τη νομοθεσία για την προστασία της εργασίας... αυξάνοντας το ελάχιστο όριο ενεργοποίησης των κανόνων μαζικών απολύσεων», ευνοεί τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων, την καρατόμησή τους, δηλαδή, προς όφελος των επιχειρηματιών.

Στην κρεμάλα και οι συνταξιούχοι

Στο οικονομικό εκτελεστικό απόσπασμα στήνονται η μία μετά την άλλη οι μεγάλες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι. «Μείωση των δώρων Πάσχα - Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας που καταβάλλονται στους συνταξιούχους... με τις καθαρές εξοικονομήσεις να ανέρχονται σε 1,9 δις ευρώ για ένα πλήρες έτος» ορίζει το «Μνημόνιο Γιωργάκη» και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου κατάργησε τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας εντελώς, πλήττοντας καίρια τους πιο αδύναμους από αυτούς.

Ας υποθέσουμε όμως –χάριν συζητήσεως και μόνο, όχι φυσικά γιατί είναι σωστό αυτό το μέτρο– ότι ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δεν είχε άλλη επιλογή, ήταν υποχρεωμένος να κόψει τα δώρα και το επίδομα, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να πληρώνει τις συντάξεις. Μην ακούσουμε όμως κάποιον να ισχυριστεί ότι η «μη χορήγηση της τιμαριθμικής προσαρμογής των συντάξεων με στόχο την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ» δεν έχει καθαρά ψυχολογικό στόχο την τρομοκράτηση των συνταξιούχων!

Όταν η μη χορήγηση της τιμαριθμικής προσαρμογής των συντάξεων εξοικονομεί στο κράτος μόνο 100 εκατ. και το κράτος κερδίζει μέσα σε μόλις έναν χρόνο 1,9 δις από το κόψιμο των δώρων και του επιδόματος άδειας, είναι προφανές ότι θα χρειαστούν πάνω από... 15 (!) χρόνια για να κερδίσει όσα κερδίζει μέσα σε έναν χρόνο από την κατάργηση δώρων και επιδόματος άδειας!

Έπειτα, τι σημαίνει πραγματικά «μείωση των υψηλότερων συντάξεων με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ για ένα πλήρες έτος»; Επειδή ο αριθμός των συνταξιούχων είναι αριθμητικά προσδιορισμένος ανά μισθολογικό κλιμάκιο, όταν προσδιορίσεις και πόσα λεφτά συνολικά θέλεις να γλιτώσεις, ουσιαστικά προσδιορίζεις και το ανώτατο ύψος της σύνταξης.

Βροχή αντιλαϊκών μέτρων

«Αύξηση» των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) με απόδοση τουλάχιστον 1,8 δις ευρώ για ένα πλήρες έτος» αναφέρει το «Μνημόνιο Γιωργάκη» - δηλαδή 1,8 δις παραπάνω φόρο για οτιδήποτε αγοράζει οποιοσδήποτε Έλληνας.

Δεν σταματούν όμως η ΕΕ και το ΔΝΤ εδώ τις απαιτήσεις τους. Κάθε άλλο. Απαιτούν και «διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ μέσω της εφαρμογής των υπηρεσιών οι οποίες σήμερα εξαιρούνται και μεταφορά σημαντικού ποσοστού (τουλάχιστον 30%) των αγαθών και των υπηρεσιών που επί του παρόντος εμπίπτουν στη μειωμένη κλίμακα στην κανονική, με απόδοση 1 δις ευρώ».

Και δεν σταματούν ούτε εδώ. Το Μνημόνιο του Γιώργου Παπανδρέου απαιτούσε για το 2012 «περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ με την εφαρμογή του κανονικού συντελεστή για αγαθά και υπηρεσίες που τώρα υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, στοχεύοντας στη συλλογή τουλάχιστον επιπλέον 300 εκατ. ευρώ».

Χώρια τα «κίνητρα για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης, οι οποίες θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα 1,5 δις ευρώ από το 2011 ως το 2013». Χώρια η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης ακίνητης περιουσίας αναπροσαρμόζοντας τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με στόχο την αποκόμιση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ επιπρόσθετα έσοδα» – κάθε χρόνο, εννοείται. Χώρια η «συλλογή του ειδικού φόρου-τέλους για ημιυπαίθριους χώρους (τουλάχιστον 800 εκατ. τον χρόνο)».

Στο απόσπασμα και οι δημόσιοι υπάλληλοι

Από αυτή τη λαίλαπα φορομπηχτικών μέτρων του «Μνημονίου Γιωργάκη» δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να εξαιρεθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Όχι βέβαια... «Μείωση των δώρων Πάσχα - Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας που καταβάλλονται σε δημοσίους υπαλλήλους, με τις καθαρές εξοικονομήσεις να ανέρχονται σε 1,5 δις ευρώ για ένα πλήρες έτος» αναφέρει.

«Εφαρμογή του κανόνα αντικατάστασης μόνο του 20% των συνταξιοδοτούμενων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα (κυβέρνηση, δήμοι, δημόσιες επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, κρατικές υπηρεσίες και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί)» επιτάσσει επίσης το πρώτο Μνημόνιο και συνεχίζει ακάθεκτο: «Μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα επιπροσθέτως του κανόνα της μίας πρόσληψης ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις. Αυτό θα επιτρέψει εξοικονόμηση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ». Ούτε εδώ σταματά, λέει κι άλλα λίγο παρακάτω. «Συνέχιση της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης για την εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ» τονίζει επί λέξει.

Ως και τους ανέργους βάζουν οι Ευρωπαίοι δανειστές στο στόχαστρο! «Επιδόματα ανεργίας με κριτήρια τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ» αναφέρει συγκεκριμένα. Μέχρι και από τους άνεργους ρουφάνε το μεδούλι οι Ευρωπαίοι!

Ποιοι πληρώνουν τελικά

Καθίσαμε και κάναμε μερικές προσθέσεις στο «Μνημόνιο Γιωργάκη». Φρίξαμε! Αισθανθήκαμε πραγματική φρίκη όταν διαπιστώσαμε ότι οι «προσωρινές εισφορές κρίσης» που προέβλεπε το Μνημόνιο του Γιώργου Παπανδρέου ήταν για τις «πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις» –έτσι αναφέρει το κείμενο– 0,6 δις ευρώ και αυτά που αφαιρούσε το κράτος από τα επιδόματα ανεργίας ήταν... 0,5 δις! Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου πήρε, δηλαδή, 0,6 δις ευρώ από τις «πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις» και 0,5 δις από τους ανέργους!

Φρίξαμε όταν είδαμε ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου σχεδίαζε να πάρει από τους μικρομεσαίους μαγαζάτορες και επιχειρηματίες λιγότερα απ’ όσα πήρε από τους ανέργους –μόνο 0,4 δις ευρώ– και μόνο το 2012 να προσπαθήσει να τα εξισώσει.

Φρίξαμε όταν συνειδητοποιήσαμε ότι ο γιος του Ανδρέα σχεδίαζε κατ’ απαίτηση των Γερμανών να αρπάξει –και ουσιαστικά βούτηξε– 2,5 δις από τους συνταξιούχους, τους πιο αδύναμους κοινωνικά κρίκους, καθώς και ότι άρπαξε 2,6 δις ευρώ από τους δημοσίους υπαλλήλους.

Φρίξαμε όταν καταλάβαμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε σχεδιάσει και υπογράψει να επιβάλει σε όλους τους Έλληνες –άρα πρωτίστως φτωχούς– πρόσθετο ΦΠΑ, που τον πληρώνουν κυριολεκτικά όλοι οι καταναλωτές, ύψους 3,1 δις ευρώ!

Φρίξαμε, τέλος, όταν συνειδητοποιήσαμε ότι ο Γιωργάκης με το Μνημόνιό του επέβαλε φόρους και μειώσεις αποδοχών στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους συνολικού ύψους άνω των... 13 δις ευρώ! Φόρους νέους συνολικού ύψους 6,4 δις ευρώ και «εξοικονομήσεις» 6,7 δις ευρώ!

Τεύχος 338

ΣΧΟΛΙΑ