Το δυνατό χαρτί Τσίπρα απέναντι στο παλαιό σύστημα
  Πέμπτη, 17 Σεπ 2015      12:55      0

Το δυνατό χαρτί Τσίπρα απέναντι στο παλαιό σύστημα

Το νέο απέναντι στο παλιό καταγράφεται πλέον ως η κυρίαρχη αντίθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ βαδίζοντας προς τις εκλογές, αφού ξεπεράστηκε εκ των πραγμάτων η αντίθεση Μνημόνιο - Αντιμνημόνιο μετά τη συμφωνία του Ιουλίου...

του Βασίλη Τακτικού*

 

Με βάση την αντίθεση αυτή, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζουν ως συγκριτικό τους πλεονέκτημα την εμπειρία, τη σταθερότητα και κυβερνησιμότητα και την επιστροφή στην «κανονικότητα» έναντι της απειρίας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του αντιτάσσει τη βούληση και την αποφασιστικότητά του για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής που την υποθάλπει.

Με αντικειμενικούς, άλλωστε, όρους αυτό σημαίνει ο διαχωρισμός μεταξύ του νέου και του παλιού. Του νέου που δεν έχει φθαρεί από την άσκηση της εξουσίας και του παλιού που φέρει τις παθογένειες του πελατειακού κράτους του παρελθόντος και της διαπλοκής, που βούλιαξαν τη χώρα στη διαφθορά. Αυτή την αντίθεση αντιλαμβάνονται τώρα καλύτερα και οι πολίτες, όπως φάνηκε από τη στάση τους στο δημοψήφισμα αλλά και από το γεγονός ότι τα δύο άλλοτε κραταιά κόμματα εξουσίας δεν συγκεντρώνουν αθροιστικά παραπάνω από το 35% του εκλογικού σώματος, όταν πριν από την κρίση συγκέντρωναν το 85%. Αυτά τα δεδομένα και η κοινωνική τάση δείχνουν ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς θα είναι και το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο παλιό δικομματικό σύστημα.

Ο πρόεδρός του, μάλιστα, σε άρθρο του έθεσε το δίλημμα αυτών των εκλογών ως εξής: «Στις 20 του Σεπτέμβρη ο ελληνικός λαός ψηφίζει ή την παλινόρθωση της διαπλοκής, της διαφθοράς και της ολιγαρχίας ή την πορεία προς το αύριο με σταθερότητα, ασφάλεια και κοινωνική δικαιοσύνη, που εγγυάται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Το δίλημμα αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί με το επιχείρημα ότι «όλοι μνημονιακοί είμαστε, τώρα ελάτε να συγκυβερνήσουμε για να βγάλουμε τη χώρα από τα δύσκολα». Αυτό μπορεί να ισχύει εν μέρει για τη γενική τήρηση της συμφωνίας, ακόμη και για μια συγκυβέρνηση λίγων μηνών με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ισχύει όμως για το πώς θα κατανεμηθούν τα βάρη στην κοινωνία και ποιο αναπτυξιακό μοντέλο θα επιλεγεί για να βγούμε μακροπρόθεσμα από την κρίση. Τα νέα κόμματα που δεν έχουν ακόμη ασκήσει εξουσία για μακρό χρονικό διάστημα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν στη σημερινή συγκυρία και το συγκριτικό πλεονέκτημα του άφθαρτου. Η εναλλαγή των κομμάτων στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι κάτι που από μόνο του περιορίζει τη διαφθορά.

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ