Το 3ο Μνημόνιο ξεκίνησε επί δικαίους και αδίκους
  Παρασκευή, 16 Οκτ 2015      00:05      0

Το 3ο Μνημόνιο ξεκίνησε επί δικαίους και αδίκους

Το καυτό δίμηνο για το μέλλον της οικονομίας...

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ

 

«Και τώρα ξεκινούν τα δύσκολα...». Με τη φράση αυτή περιγράφουν αρμόδια στελέχη το τι έχει μπροστά της η κυβέρνηση ενόψει της ψήφισης του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων αλλά και της επιτυχούς ολοκλήρωσης του πρώτου ελέγχου του προγράμματος, καθώς από δω και στο εξής ανοίγουν όλα τα «καυτά» μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι η υπερψήφιση του πρώτου πολυνομοσχεδίου με τις προαπαιτούμενες δράσεις αποτελεί ένα καλό εναρκτήριο λάκτισμα, αλλά δεν εξασφαλίζει τίποτα περισσότερο για τη συνέχεια, πέραν της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δις ευρώ. Από την ερχόμενη εβδομάδα οι δανειστές θα «χτυπήσουν» σε διπλό ταμπλό. Οι επικεφαλής των κλιμακίων των Κομισιόν, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένονται στην Αθήνα την Τρίτη, με στόχο να θέσουν τις βάσεις για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στις αρχές Νοεμβρίου με την κυβέρνηση για τον πρώτο έλεγχο.

Μία μέρα αργότερα –την Τετάρτη εκτός απροόπτου– θα συγκληθεί το Euroworking Group για να συζητήσει δύο θέματα. Πρώτον, να εξετάσει την έκθεση των θεσμών για την υλοποίηση των πρώτων προαπαιτούμενων και να εγκρίνει ή όχι την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ. Δεύτερον, να συζητήσει και να διαμορφώσει τη λίστα με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, ώστε να εκταμιευτεί και η υποδόση του 1 δις ευρώ και να ανοίξει χωρίς εμπόδια ο δρόμος της πρώτης αξιολόγησης.

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ