Τι θα πει ο Αλ. Τσίπρας στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Θεσσαλία
  Τετάρτη, 11 Οκτ 2017      11:59      0

Τι θα πει ο Αλ. Τσίπρας στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Θεσσαλία

Με την ομιλία του πρωθυπουργού απόψε στις 7.30 στη Λάρισα κορυφώνονται οι εργασίες του 4ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που αφορά τη Θεσσαλία.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος νωρίτερα θα επισκεφθεί το Βόλο, σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθεί στους τρόπους ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας επικεντρώνοντας στην ποιοτική και ποσοτική αύξηση της παραγωγής, στη σύνδεση με τις νέες τεχνολογίες αλλά και την αύξηση των εξαγωγών. Παράλληλα θα αναφερθεί και στην επέκταση της βιομηχανικής παραγωγής.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει ο πρωθυπουργός στα έργα που θα συμβάλουν στο στόχο για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί σε μικρά περιφερειακά έργα που θα υποκαταστήσουν την εκτροπή του Αχελώου, έργο το οποίο έχει «κολλήσει» στο ΣτΕ καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει ρητά την εκτροπή των ποταμών. Τα έργα αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν με συγχρηματοδότηση ευρωπαϊκων κονδυλίων, ενώ αρκετοί δήμαρχοι της Θεσσαλίας έχουν ήδη συμφωνήσει με τις ενέργειες των αρμόδιων υπουργείων.  Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης θα γίνουν πολλά μικρά έργα ιδίου υδροδυναμικού εύρους τα οποία θα ενισχύσουν τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις.

Παράλληλα θα κάνει αναφορά στην ανάπτυξη του τουρισμού και τις υποδομές στην περιοχή. Θα μιλήσει για  έργα που έχουν υλοποιηθεί αλλά και τι προβλέπει ο μελλοντικός σχεδιασμός.

Ο στόχος των Συνεδρίων

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 13 περιφερειακά συνέδρια με στόχο να υπάρξει αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, προκειμένου να διερευνηθούν και να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εκάστοτε περιοχής, στη βάση ενός ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση που γίνεται και στο Περιφερειακό Συνέδριο της Θεσσαλίας, θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στον καλύτερο σχεδιασμό και την ουσιαστικότερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου τα εργαλεία αυτά να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικός μοχλός για την μεγέθυνση της τοπικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η παρούσα συγκυρία, που η ελληνική οικονομία παρουσιάζει εμφανή σημάδια ανάκαμψης και η έξοδος της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πλέον ορατή, είναι η πλέον κατάλληλη για έναν τέτοιο σχεδιασμό. Έτσι ώστε το πέρασμα στην εποχή της βιώσιμης ανάκαμψης να βρει τη χώρα έτοιμη, ικανή να αξιοποιήσει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας, χωρίς τις αντιφάσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος. Και το κυριότερο, να αξιοποιήσει τις δυνατότητες αυτές για τη δίκαιη ανάπτυξη ολόκληρης της κοινωνίας.

Μαζική ανταπόκριση την πρώτη μέρα των εργασιών

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου έδειξε ότι και στη Θεσσαλία η ανταπόκριση από τις τοπικές κοινωνίες είναι μαζική και ουσιαστική.

Το συνέδριο ξεκίνησε με την ομιλία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και αναπτύσσεται σε παράλληλες συνεδριάσεις, από τις οποίες προκύπτουν και τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο. Πιο συγκεκριμένα:

Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση με ομιλητές τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, τον Αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και τον ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη.

Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις και Αναπτυξιακή Πολιτική με ομιλητές τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα και τον πρόεδρο της Enterprise Greece Χρήστο Στάικο.

Υποδομές περιβάλλον, τουρισμός και διαχείριση υδατικών Πόρων με ομιλητές τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.

Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία με ομιλητές τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη.

Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις και Αλληλέγγυα Οικονομία με ομιλήτριες την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την αναπληρώτρια Ράνια Αντωνοπούλου και την αναπληρώτρια Θεανώ Φωτίου.

Παιδεία Έρευνα και οικονομία της γνώσης με ομιλητές των υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου και τον αναπληρωτή Κώστα Φωτάκη.

Το συνέδριο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του με τη σύσκεψη για τη σύνοψη και τα συμπεράσματα του συνεδρίου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, όλων των υπουργών που μετείχαν στις εργασίες του και το σύνολο των παραγωγικών φορέων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλους τους βαθμούς.

Το συνέδριο θα κλείσει τις εργασίες του με την κεντρική εκδήλωση, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Θα προηγηθεί χαιρετισμός του Δημάρχου Λάρισας, Απόστολου Καλογιάννη και ομιλία του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Τον Βόλο και τη Λάρισα επισκέπτεται σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των εργασιών του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Θεσσαλία.

Στη 13:30 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με επιχειρήσεις νέων τεχνολογιών, εξωστρέφειας και καινοτομίας, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, στο Βόλο.

Στις 18:00 το απόγευμα θα έχει σύσκεψη με τους υπουργούς που συμμετέχουν στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον δήμαρχο Λαρισαίων, στο ξενοδοχείο Imperial, στη Λάρισα.

Στις 19:30 στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού στο Περιφερειακό Συνέδριο «Η Θεσσαλία της επόμενης μέρας».

ΣΧΟΛΙΑ