Τι θα κρίνει τον χρόνο των εκλογών
  Τρίτη, 12 Μάρ 2019      18:51      0
ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Τι θα κρίνει τον χρόνο των εκλογών

Ουδείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο παραγνωρίζει ότι η ώρα της κάλπης αποτελεί αποκλειστική προνομία του πρωθυπουργού, που θα «ζυγίσει» τα δεδομένα έχοντας πλέον πίσω του την κυρωμένη συμφωνία των Πρεσπών και μπροστά του μόνο θετική ατζέντα. Ωστόσο, εξίσου κοινή παραδοχή αποτελεί το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα κινείται πλέον σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο. Αυτό που μένει να φανεί, όπως τονίζεται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις κυβερνητικών παραγόντων, είναι κατά πόσο αυτή θα είναι παρατεταμένη, με τον Αλέξη Τσίπρα να εξαντλεί τη συνταγματική θητεία της κυβέρνησης, θέλοντας να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο χρόνο να «χωνευτούν» τα νέα μέτρα ελάφρυνσης που υλοποιούνται (αύξηση κατώτατου μισθού, νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, 120 δόσεις για χρέη σε Ταμεία και Εφορία, καθώς και το επίδομα ενοικίου για 300.000 οικογένειες) και να στείλει ένα μήνυμα επαναφοράς της κανονικότητας μετά την έξοδο από την κρίση, ή θα επιλέξει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ως εκ τούτου, στο μικροσκόπιο του διευθυντηρίου του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται τα στοιχεία για τη δημοσκοπική κατάσταση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, υπό το πρίσμα των τελευταίων τεκτονικών μετακινήσεων που προκάλεσε η συμφωνία των Πρεσπών.

Οι σφυγμομετρήσεις «μιλούν»

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Επικαίρων», τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη των σφυγμομετρήσεων που έχουν στα χέρια τους οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα:

Πρώτον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη δεύτερη θέση στην κούρσα της κάλπης, με τη συσπείρωσή του, ωστόσο, να ανεβαίνει σταθερά από τα βαρομετρικά χαμηλά του 40% των προηγούμενων μηνών, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών και τις ακροδεξιές εξάρσεις που σημειώθηκαν. Αντίθετα, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένδεια ακροατηρίου, δεδομένου ότι έχει πιάσει «ταβάνι» στη συσπείρωσή της άνω του 80% εδώ και η δεξιά στροφή της ατζέντας της δυσχεραίνει τη διείσδυσή της στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά.

Δεύτερον, ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε ντέρμπι για σκληρά νεύρα και θα χαρακτηριστεί από σκληρή πόλωση, που θα δοκιμάσει τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης και δη το Κίνημα Αλλαγής στα πρόθυρα της κοινοβουλευτικής τους επιβίωσης.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι στην κλίμακα Αριστεράς/Δεξιάς (1 έως 10) οι αναποφάσιστοι εμφανίζονται να κινούνται πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στη ΝΔ. Η ανάγνωση αυτή από την πλευρά του Μαξίμου ενισχύεται από τη δημοσκοπική εικόνα που παρουσιάζουν τα αριστερά κόμματα εκτός Βουλής, τα οποία δεν απειλούν τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τα κόμματα της Δεξιάς, πέραν της ΝΔ, τα οποία φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στον ζωτικό χώρο της ΝΔ.

Τρίτον, ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απέχει παρασάγγας από το φαραωνικό χάσμα που επιχειρεί να παρουσιάσει μέσα από αμφιλεγόμενες δημοσκοπήσεις ο αντιπολιτευτικός Τύπος, με τα δύο κόμματα να βρίσκονται σε δημοσκοπική διαφορά που αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους.

Η παγίδα του Μητσοτάκη

Δεν είναι τυχαίο ότι υπό τη σκιά των αντιφατικών δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιευτεί, ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Παρασκευή στην παρέμβασή του στη Βουλή κατά την ομιλία του για το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, αφού υπογράμμισε εμφαντικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, απαντώντας στα σενάρια της ΝΔ για πολλαπλές κάλπες τον Μάιο επέλεξε να κάνει ιδιαίτερη μνεία στις δημοσκοπήσεις και στην επίπλαστη εικόνα πρωτοκαθεδρίας της ΝΔ.

«Κύριε Μητσοτάκη, κοιτάξτε, στην κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας, διότι όλος ο ελληνικός λαός θα κατανοήσει ότι αυτό το σχήμα που είχατε στήσει τρία χρόνια τώρα, με ψευδείς μετρήσεις που ποτέ δεν πέσανε μέσα, με τα μέσα ενημέρωσης που σας στηρίζουν ήταν μια φενάκη, την οποία εσείς στήσατε προκειμένου να δημιουργήσετε μια ψευδή εικόνα στην ελληνική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Το ενδιαφέρον σημείο, ωστόσο, εντοπίζεται στην ανάλυση του Μεγάρου Μαξίμου που αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός: «Και την επομένη των ευρωπαϊκών εκλογών και στον δρόμο προς τις κάλπες, που θα έρθουν στο τέλος της τετραετίας, μάλλον εσείς, την ακριβώς επόμενη μέρα, θα έχετε το μεγάλο πρόβλημα να εξηγήσετε και στον ελληνικό λαό αλλά και στο κόμμα σας γιατί αυτά τα ποσοστά, γιατί αυτή η αποτυχία, γιατί διαψεύσατε τις υψηλές προσδοκίες που είχατε δημιουργήσει. Έχετε αυτοπαγιδευτεί. Θα πέσετε μέσα στην παγίδα σας για άλλη μια φορά».

Ακριβώς αυτός ο κίνδυνος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να εμφανιστεί, δηλαδή, στις ευρωεκλογές κατώτερος των προσδοκιών που έχει ο ίδιος καλλιεργήσει, έχει επισημανθεί από στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εδώ και καιρό. Και γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι με δεδομένη τη «χαλαρή» ψήφο στις ευρωεκλογές, μια διαχειρίσιμη ήττα, μικρότερη, δηλαδή, των τριών ή τεσσάρων μονάδων, μπορεί να αποτελέσει την ιδανική ευκαιρία αντεπίθεσης του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι σε έναν Κυριάκο Μητσοτάκη που θα έχει μετρηθεί και θα έχει βρεθεί ελλιπής.

 

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ, τεύχος 403

ΣΧΟΛΙΑ