Θεσμοί: Σημαντική πρόοδος, συνέχεια εξ αποστάσεως
  Πέμπτη, 28 Απρ 2016      14:39      0

Θεσμοί: Σημαντική πρόοδος, συνέχεια εξ αποστάσεως

Με μια λιτή ανακοίνωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης κάνουν λόγο για "σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης...

Παράλληλα, γνωστοποιούν την αναχώρηση των εκπροσώπων τους από την Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι η δουλειά με τις ελληνικές Αρχές και τα κράτη-μέλη θα συνειχιστεί από τις έδρες τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των θεσμών:

«Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έκαναν σημαντική πρόοδο σε ένα πακέτο πολιτικών που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για συζητήσεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Ολοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να δουλεύουν από τις έδρες τους με τις αρχές και τα κράτη-μέλη για τα τελικά συστατικά ενός πλήρους πακέτου πολιτικής».

Η αποχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών και η επιστροφή τους στις Βρυξέλλες είχε γίνει γνωστή από το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης, μετά από την συνάντηση με τον Γιώργο Χουλιαράκη.

Οι διαβουλεύσεις τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.

Μάλιστα, το μεσημέρι έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης για να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Μέσα στην ημέρα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με τον Ντόναλντ Τούσκ.

«Επαρκή τα μέτρα»

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε επαρκή τα μέτρα που έχει λάβει έως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος ως το 2018. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι εάν το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν θα επιτευχθούν, τότε εναπόκειται στα κράτη της Ευρωζώνης να διαβουλευτούν επί του ζητήματος. 

Για πρόοδο μιλάει και η Κομισιόν

Την σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσε σήμερα και η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, που τόνισε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι Θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στο σύνολο πολιτικής που θα ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και τη βιωσιμότητα του χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αντρέεβα.

ΣΧΟΛΙΑ