Τα ταξίδια του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ευρώπη
  Δευτέρα, 11 Ιαν 2016      19:57      0

Τα ταξίδια του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ευρώπη

Ο υπουργός Οικονομικών έφτιαξε βαλίτσες και ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του περιοδεία...

Στόχος του είναι να μιλήσει με τους ομόλογούς του για την κατάσταση στην Ελλάδα και να πείσει για την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης. Πρώτη στάση της εξαήμερης περιοδείας του υπουργού Οικονομικών ήταν την Παρασκευή η Ρώμη και ο ομόλογός του Πιερ Κάρλο Παντοάν. Η συνάντηση των δύο υπουργών διενεργήθηκε  σε πολύ θετικό κλίμα με τους δύο κυρίους τελικά να δεσμεύονται για μια καλή συνεργασία.

Με την ίδια διάθεση, μια μέρα μετά, ο Ε. Τσακαλώτος επισκέφθηκε τη Λισαβόνα για να συζητήσει την πορεία του τρίτου προγράμματος αυτή τη φορά με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Μάριο Σεντένο. Στη συνάντησή τους ανέλυσαν θέματα, τα οποία και θα απασχολήσουν όλη την ευρωπαϊκή περιοδεία του Έλληνα υπουργού με βασικές αναφορές στην ανεργία και τις επενδύσεις. Τα προβλήματα, άλλωστε, και των δύο χωρών είναι κοινά αφού Ελλάδα και Πορτογαλία παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες. 

 

Η στάση στη Γαλλία

Η Γαλλία ήταν μια ιδιαίτερη στάση για τον Ε. Τσακαλώτο καθώς γνωρίζει  τη σημασία που έχει η  άποψη του Μισέλ Σαπέν, Γάλλου υπουργού Οικονομικών. Η συζήτηση με τον Γάλλο ομόλογό του περιστράφηκε κυρίως γύρω από μείζονα ευρωπαϊκά θέματα, όπως η αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση του χρέους, το ασφαλιστικό και η προσφυγική κρίση.

Ο Γάλλος υπουργός  δήλωσε, μάλιστα, λίγο μετά το τέλος της συνάντησής τους  ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν γρήγορα και μέσα σε καλές συνθήκες. «Λύσεις υπάρχουν» όπως είπε «αρκεί να μην ξεπεράσουν τα όρια που χάραξαν οι ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Ε. Τσακαλώτος με τη σειρά του, στη κοινή συνέντευξη που έδωσαν οι δύο υπουργοί, μίλησε για την εμπιστοσύνη που πλέον φαίνεται να  υπάρχει στην κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Για το θέμα του χρονοδιαγράμματος της αξιολόγησης, στο οποίο και αναφέρθηκαν πολλοί δημοσιογράφοι μετά και τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι «ανάμεσα στις μέρες και τους μήνες υπάρχουν και οι εβδομάδες» τονίζοντας ότι αυτή θα έρθει το συντομότερο δυνατόν.

 

Όλα θα κριθούν στον Βορρά

Από σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός οικονομικών ανεβαίνει βόρεια και οργανώνει τις κυριότερες συναντήσεις του με μερικούς από τους πιο αυστηρούς της Ευρώπης, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και τον Γερμανό υπουργό οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στις συναντήσεις αυτές ο Έλληνας υπουργός θα προσπαθήσει να πείσει για την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης και την πρόθεσή της να τηρήσει τους όρους του προγράμματος. Επίσης θέλει να διασφαλίσει την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και έτσι  η Ελλάδα να ξεκινήσει έναν νέο αγώνα για τη διευκόλυνση του χρέους.

Το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα συναντήσεις του, με τελευταία αυτή με τον Αλεξάντερ Στούμπ, Φινλανδό υπουργό Οικονομικών, πήγαν καλά κάνει τον Ε. Τσακαλώτο αισιόδοξο για τα αποτελέσματα της περιοδείας του. Οι αντιδράσεις, άλλωστε, έως τώρα ήταν μόνον θετικές γεγονός που κάνει την κυβέρνηση αισιόδοξη  για το ενδεχόμενο συζήτησης για το χρέος.Τέλος φόρμας

 

ΣΧΟΛΙΑ