Τα συμπεράσματα της κυβέρνησης από τη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ
  Τετάρτη, 6 Απρ 2016      11:34      0

Τα συμπεράσματα της κυβέρνησης από τη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ

Στάση αναμονής για τη στάση του ΔΝΤ από εδώ και πέρα κρατά η κυβέρνηση, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης....

«Θα περιμένουμε και θα δούμε. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα φανούν όλα». Με τη συγκεκριμένη φράση κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης Μέρκελ - Λαγκάρντ, παρουσία του Πολ Τόμσεν, στον απόηχο των αποκαλύψεων του WikiLeaks.

Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό που προέχει είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του Απριλίου, όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, με παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια, δημοσιονομικό κενό και ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση έχει στείλει από το βράδυ της Δευτέρας στους δανειστές το πακέτο των παρεμβάσεων σε έμμεσους φόρους και δαπάνες, στο πλαίσιο των προσπαθειών να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ελπίζοντας να κλείσει η αξιολόγηση.

Το πακέτο μελετάται από τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ η συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών θα γίνει σήμερα το μεσημέρι. Μια συνάντηση που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς θα φανεί στην πράξη τι συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου και της Γαλλίδας επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ωστόσο από χθες το βράδυ, εκτός από τον «μεγάλο φόβο» του Μαξίμου να έχουμε  μια επανάληψη της περσινής διαπραγμάτευσης, προστέθηκε και ένας ακόμη. Να υπάρξει τώρα μια συμφωνία με το ΔΝΤνα κάνει πίσω, όχι σε όλα αλλά σε κάποια απ' όσα ζητά και να υπάρξει δεύτερο ημίχρονο είτε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το χρέος είτε νωρίτερα.

Η χθεσινή φράση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικό Ταμείου «κάναμε πρόοδο αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί που θέλουμε», αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων πέραν των όσων συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο. 

Μέρκελ - Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ μένει στην Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι «αποφασισμένο να συνεχίσει να βοηθά» στην περίπτωση της Ελλάδας, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έπειτα από τη συνάντησή της με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

«Είμαστε προσηλωμένοι, δουλεύουμε μαζί, είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση νωρίτερα σήμερα με την καγκελάριο, και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, λίγα 24ωρα μετά τη διαρροή των συνομιλιών Τόμσεν - Βελκουλέσκου που προκάλεσαν εκνευρισμό στο Ταμείο.

Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, και η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας πρόκειται να έχει σημασία για τους ιδιώτες επενδυτές».

«Σαφώς δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε, και ειδικότερα εκεί όπου η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτσι ώστε να είναι σταθερή, έτσι ώστε να είναι ευημερούσα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε τη σταθερή θέση του Βερολίνου να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τόνισε εκ νέου ότι ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα δεν δυνατόν όσο αυτή παραμένει στην ευρωζώνη.

«Δεν είναι μια απαίτηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να μην υπάρξει κούρεμα χρέους, αλλά μάλλον, κατά τη γνώμη μας, αυτό δεν είναι νομικά δυνατό στη ζώνη του ευρώ», τόνισε η κ. Μέρκελ και εξέφρασε εκ νέου την επιθυμία της Γερμανίας να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση.

ΣΧΟΛΙΑ