Τα παραλειπόμενα του... αγιασμού στη Βουλή
  Δευτέρα, 6 Οκτ 2014      13:43      0

Τα παραλειπόμενα του... αγιασμού στη Βουλή

Με την παρουσία των 2/3 του συνόλου των βουλευτών έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την έναρξη της Γ' Συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής...

Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τους πρώτους που έφθασαν νωρίς και κάθισαν στα έδρανα της Ολομέλειας.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ήταν ο πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς που εισήλθε στην αίθουσα καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματός του.

Νωρίς ήταν στα έδρανα και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ενώ με καθυστέρηση και αφού είχε ξεκινήσει η τελετή, εμφανίστηκαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έφθασε τελευταίος.

Ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Δ. Τσουκαλάς από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι πιο αργοπορημένοι βουλευτές που πρόλαβαν την τελετή λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί. Το ίδιο και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη, η οποία έφθασε λίγο νωρίτερα.

Στα υπουργικά έδρανα και δίπλα στον πρωθυπουργό, κάθισαν κατά σειρά οι υπουργοί Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και ο αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε δίπλα του τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τον Παναγιώτη Μελά, ο Φώτης Κουβέλης τον Νίκο Αναγνωστάκη ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

Από την τελετή απουσίαζε η γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Αμέσως μετά την τελετή του αγιασμού, ο πρωθυπουργός κατέβηκε από το έδρανο και φίλησε τον σταυρό που κρατούσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Τον σταυρό φίλησαν επίσης, όλα τα μέλη του προεδρείου της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, που πλησίασε τον αρχιεπίσκοπο από τα πίσω έδρανα, αλλά και αρκετοί βουλευτές, κυρίως από τη ΝΔ και τους ΑΝΕΛ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δεν έκανε ούτε τον σταυρό του ούτε φίλησε τον σταυρό, δέχτηκε πάντως το «ράντισμα» στο κεφάλι με τον αγιασμό, από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Μόλις αποχώρησαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα οποία όλα ανεξαιρέτως ο πρωθυπουργός χαιρέτησε, κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα και έκανε χειραψίες με όλους τους βουλευτές του κόμματός του που έσπευδαν ο ένας μετά τον άλλο να τον πλησιάσουν.

Ολιγόλεπτη συνομιλία είχε στα βουλευτικά έδρανα ο Αντώνης Σαμαράς με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Σηφουνάκη, που έσπευσε να του πει κάτι στο αυτί.

Πριν αρχίσει η τελετή του αγιασμού, τα πηγαδάκια έδιναν και έπαιρναν. Πολύ κινητική εμφανίστηκε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, που δεν αρκέστηκε να κάνει χειραψίες μόνο με βουλευτές του κόμματός της αλλά χαιρέτησε δια χειραψίας και πολλούς από τους ανεξάρτητους, ενώ με τον Σπύρο Λυκούδη, που εισέπραξε και φιλιά, είχε και μια ιδιαίτερη ολιγόλεπτη συνομιλία.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε τέλος, η ευαισθησία που έδειξε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, αλλά και τα αντανακλαστικά που είχε, όταν μια υπάλληλος της Βουλής που στεκόταν μπροστά στα έδρανα των επισήμων κατά τη διάρκεια του αγιασμού, λιποθύμησε.

Ο κ. Κικίλιας, γιατρός στο επάγγελμα, που καθόταν στα πίσω έδρανα, αντιλήφθηκε αμέσως το περιστατικό και έτρεξε να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Επέστρεψε στη θέση του μόλις διαπίστωσε ότι ήταν απλά ένα λιποθυμικό επεισόδιο.

 

ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ