Τα δημοσιονομικά στις σημερινές συνομιλίες με τους Θεσμούς –
Κλειδώνει και η ρύθμιση των 120 δόσεων
  Παρασκευή, 27 Οκτ 2017      12:25      0

Τα δημοσιονομικά στις σημερινές συνομιλίες με τους Θεσμούς – Κλειδώνει και η ρύθμιση των 120 δόσεων

Στις 8.30 το πρωί άρχισαν σήμερα οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο τις αγορές προϊόντων .

 

Θα ακολουθήσει στις 9.30 η συνάντηση με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη, η οποία ήταν προγραμματισμένη για χθες αλλά αναβλήθηκε, και η σύνοψη των αποτελεσμάτων της πρώτης επίσκεψης των επικεφαλής των κλιμακίων των πιστωτών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Οι επικεφαλής αναμένεται να αναχωρήσουν αύριο από την Ελλάδα και να επανέλθουν, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προς το τέλος Νοεμβρίου για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Πού επήλθε συμφωνία την Πέμπτη

Χθες επιτεύχθηκε συμφωνία σε τρία σημαντικά θέματα:

-Τα κριτήρια για την ένταξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ στην αυτοματοποιημένη πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Με βάση τη συμφωνία, δεν θα απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας για όσες τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας (δηλαδή για τις ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΙΚΕ και τα φυσικά πρόσωπα). Γι’ αυτές τις περιπτώσεις θα λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα – έξοδα (Ε3) και τα περιουσιακά τους στοιχεία (Ε9). Όσες επιχειρήσεις, όμως, τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας (ΑΕ, ΕΠΕ κ.λπ) θα πρέπει να υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας.

-Το δεύτερο ήταν η συμφωνία για τις συντάξεις χηρείας. Οι θεσμοί δέχθηκαν την αύξηση της σύνταξης χηρείας στα 384 ευρώ αν ο θανών είχε συντάξιμη υπηρεσία 20 χρόνια και τα 360 ευρώ αν είχε συντάξιμη υπηρεσία έως 15 χρόνια. Παράλληλα συμφωνήθηκε ότι και ορφανά τέκνα θα παίρνουν αντίστοιχο επίδομα μέχρι και τα 24 χρόνια τους.

-Το τρίτο ήταν η σημαντική πρόοδος στους όρους της ρύθμισης για την εξόφληση σε 120 δόσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν μπορούν να ενταχθούν στο εξωδικαστικό μηχανισμό.

Σε εκκρεμότητα μένει η αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και κυρίως των πολυτεκνικών αφού οι θεσμοί θεώρησαν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία από την επισκόπηση των δαπανών που θα δικαιολογούσαν και την αύξηση των επιδομάτων για οικογένειες με ένα ή δύο τέκνα χωρίς την μείωση των αντίστοιχων επιδομάτων που δίνονται σήμερα σε οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω. Το θέμα παραπέμφθηκε σε περαιτέρω τεχνική επεξεργασία.

Οι συντάξεις χηρείας

Όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, οι θεσμοί δέχθηκαν να τεθεί κατώτατο όριο για τις περιπτώσεις με 20ετή ασφάλιση στα 384 ευρώ τον μήνα και 360 ευρώ σε περίπτωση σύνταξης χηρείας με 15 χρόνια ασφάλισης. Μάλιστα, διευκρινίζουν ότι στην περίπτωση που υπάρχουν και τέκνα-δικαιοδόχα μέλη, θα χορηγούνται επιπλέον 384 ευρώ (ή 360 ευρώ) στα τέκνα, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών. Όπως σημείωσε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, ο ΕΔΟΕΑΠ θα διασωθεί.

Νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί και η συνάντηση μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, και των θεσμών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, συζητήθηκε η αρχιτεκτονική των επιδομάτων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη την τελική εικόνα από το spending review (επισκόπηση δαπανών). Όπως τόνισαν, η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

Αισιοδοξία και στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

«Πήγε εξαιρετικά, επιβεβαιώθηκε και επιβραβεύθηκε η προσπάθεια του υπουργείου για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας», επεσήμανε  κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά τη συνάντηση της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο παράγοντα, εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με το υπουργείο.

Σχετικά με την αξιολόγηση, ανέφερε πως «από τα υπουργεία τα ποσοστά της αξιολόγησης είναι ικανοποιητικά», διευκρινίζοντας ότι όσοι προϊστάμενοι δεν συμμετάσχουν στη διαδικασία δεν θα μπουν στις επόμενες κρίσεις. Τόνισε, παράλληλα, ότι έχουν εκδοθεί σε ΦΕΚ τα Προεδρικά Διατάγματα για τα νέα οργανογράμματα οκτώ υπουργείων και εντός του επόμενου δεκαήμερου αναμένονται και για τα υπόλοιπα.

Την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα αποτυπώνονται οι προσφερόμενες θέσεις για μετατάξεις και αποσπάσεις. Σημειώνεται ότι 7- 8 υπουργεία έχουν υποβάλει αιτήματα για κάλυψη περίπου 1.000 θέσεων μέσω της κινητικότητας.

Όσον αφορά τους μόνιμους διοικητικούς γραμματείς πενταετούς θητείας στα υπουργεία, οι θέσεις αυτές θα προκηρυχθούν τον Νοέμβριο. Η προκήρυξη θα είναι ανοικτή και μετά από την υποβολή των βιογραφικών θα υπάρξει και διαδικασία προφορικών συνεντεύξεων των ενδιαφερομένων.

 

ΣΧΟΛΙΑ