Συζήτηση για Novartis: Απορρίφθηκε το ζήτημα συνταγματικής
παραβίασης για την κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών
  Παρασκευή, 18 Μάι 2018      15:25      0

Συζήτηση για Novartis: Απορρίφθηκε το ζήτημα συνταγματικής παραβίασης για την κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών

Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, δια εγέρσεως, το θέμα της παραβίασης της συνταγματικής διάταξης (άρθρου 60 του Συντάγματος) σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση, που έθεσε η ΝΔ προ της έναρξης της συζήτησης επί του πορίσματος για την Novartis.

 

Δεδομένου ότι το Προεδρείο, δεν έλαβε γραπτή αίτηση για τη συνταγματικότητα σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, δεν έθεσε σε ψηφοφορία θέμα για παραβίαση Συντάγματος.

Tο θέμα της παραβίασης του άρθρου 60, έθεσε η ΝΔ για το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου, με το οποίο το βράδυ η Ολομέλεια θα κληθεί να τοποθετηθεί και για τις δέκα κάλπες και κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι επιχειρεί υφαρπαγή της ψήφου των βουλευτών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Δένδιας, ζήτησε αναδιάταξη του ψηφοδελτίου και προανήγγειλε αποχώρηση της ΚΟ στην περίπτωση που η Βουλή επιμείνει.

«Υπάρχει προφανής αντισυνταγματικότητα, η οποία μπορεί να λυθεί με τον μόνο έντιμο τρόπο της επανασύνταξης του ψηφοδελτίου. Διότι εδώ, τίθεται ζήτημα ύπουλης προσπάθειας υφαρπαγής της απόφασης της μειοψηφίας της Βουλής και σας λέω ξεκάθαρα ότι η ΝΔ επ’ αυτού του διλήμματος δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση να τοποθετηθεί. Το ψευδεπίγραφο δίλημμα που μας θέτει αυτό το ψηφοδέλτιο εμείς δεν το απαντάμε, το απορρίπτουμε στο σύνολο του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Ζήτημα παραβίασης του άρθρου 60 του Συντάγματος από την ΝΔ, έθεσε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, υποστηρίζοντας πως έτσι περιορίζει το δικαίωμα των βουλευτών να αποφασίσουν όπως επιθυμούν για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο ξεχωριστά. «Το να στηθεί μια κάλπη, είναι η επιτομή ότι θέλετε να στερήσετε το απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου. Επομένως το άρθρο 60 εσείς θέλετε να παραβιαστεί αν επιμείνετε στη μια κάλπη. Τηρείται απολύτως το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής», είπε. Εξάλλου, ο κ. Κοντονής σχολίασε ότι η ΝΔ διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την αποχώρησή της από την ψηφοφορία. «Υπάρχει ταραχή στα κόμματα, μέσα στα οποία υπάρχουν πρόσωπα που εμπλέκονται. Βεβαίως η Δικαιοσύνη θα ασχοληθεί. Βλέπετε σκοπιμότητα σε αυτό; Καλό θα ήταν να μην κόβουμε και ράβουμε τις απόψεις ανάλογα με την περίσταση» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, και έθεσε προς την πτέρυγα της ΝΔ το ερώτημα: «Να έχετε εσείς αυτή τη θέση σήμερα που ψηφίσατε με εκείνο το ψηφοδέλτιο στην περίπτωση Παπαντωνίου;».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Χρήστος Μαντάς, χαρακτήρισε «φάρσα» το επιχείρημα του κ. Δένδια για την μία κάλπη και έκανε λόγο για πρωτοφανή πράγματα αφού η διαδικασία που προτείνει η ΝΔ «δεν πατάει πουθενά».

Για προφανή παραβίαση του άρθρου 60 του Συντάγματος, μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Β. Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας πως η επιλογή αυτή του ψηφοδελτίου έγινε για να καλύψει το ελλιπές σκεπτικό της πλειοψηφίας ως προς την ουσία της υπόθεσης. «Δεν είχατε σκοπό να αγγίξετε το σκάνδαλο της NOVARTIS και του φαρμάκου, διότι αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη επί των ημερών σας, και τα διαδικαστικά είναι για να κουκουλώσετε το σκάνδαλο» σημείωσε.

Την συμφωνία της ΧΑ να στηθούν δέκα κάλπες, εξέφρασε ο Ιω. Αϊβατίδης. «Η πλειοψηφία έπραξε το αυτονόητο», είπε εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Αθ. Παπαχριστόπουλος. «Επί της ουσίας, η Βουλή δεν έκανε τίποτα» αποφάνθηκε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο Μάριος Γεωργιάδης, με το σκεπτικό ότι η υπόθεση παραπέμπεται στην Δικαιοσύνη. Ο Γ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι, έθεσε επίσης ζήτημα ψηφοδελτίου και έκανε λόγο για εγκλωβισμό των βουλευτών. Έθεσε δε, το ερώτημα αν υπάρχει το «όχι», λόγω αναρμοδιότητας της Επιτροπής, τότε το «ναι» στην παραπομπή τί σημαίνει;

Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανέφερε ότι θα να αντιμετωπιστεί το θέμα που έθεσε ο Νίκος Δένδιας ως παρεμπίπτον ζήτημα. Τόνισε ότι στο άρθρο 86 του Συντάγματος δεν προβλέπεται άλλη διαδικασία παρά απόφαση για την άσκηση ή μη δίωξης, ενώ «αd hoc» περίπτωση ήταν το ψηφοδέλτιο στην υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου και κατέληξε ότι «Δεν υπάρχει κατά συνέπεια κάποιο τέχνασμα. Πρέπει να υπάρξουν 10 κάλπες διότι η δίωξη απαιτεί την εξατομίκευση. Είναι στη δική μου αρμοδιότητα να τοποθετηθώ στα ζητήματα που θέσατε. Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το αν «η Βουλή είναι ή δεν είναι αναρμόδια»» είπε χαρακτηριστικά προς την πτέρυγα της ΝΔ.

«Από την αρχή είχα πει να γίνει ψηφοφορία δια της εγέρσεως, ώστε ο καθένας να αναλάβει ατομικά την ευθύνη του. Να υφαρπάσετε από εμάς ένδειξη ενοχής συναδέλφων δεν το δεχόμαστε. Επομένως λέμε ότι η ΝΔ δεν θα τοποθετηθεί. Εγώ θέλω να πω όχι στο σύνολο του πορίσματος σας. Μου στερείτε επομένως το δικαίωμα μου να τοποθετηθώ. Σας λέμε λοιπόν αλλάξτε το ψηφοδέλτιο, διαφορετικά αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό» επανήλθε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

Παρασκευόπουλος: «Νίκη του Συντάγματος, της πολιτικής και της κοινωνίας η αναγνώριση της αρμοδιότητας της δικαιοσύνης»

Νίκη του Συντάγματος, της πολιτικής και της κοινωνίας χαρακτήρισε το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης που αναγνωρίζει ότι είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης να ερευνήσει την υπόθεση Novartis ως προς τα πολιτικά πρόσωπα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος. «Από την πλευρά μας τα πράγματα είναι καθαρά. Η αναγνώριση της αρμοδιότητας της δικαιοσύνης η οποία προκύπτει από το πόρισμά μας, είναι μια νίκη της απονομής της δικαιοσύνης. Είναι μια νίκη του Συντάγματος και του κράτους δικαίου και είναι μια νίκη όχι απλώς ενός κόμματος. Είναι μια νίκη της κοινωνίας και της ίδιας της πολιτικής επειδή η Βουλή δείχνει σήμερα ότι με το Σύνταγμα στο χέρι δεν φοβάται να καταπολεμήσει τη διαφθορά και στέλνει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη η οποία θα μπορέσει να κρίνει», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση που ξεκίνησε στην ολομέλεια.

O κ. Παρασκευόπουλος σχολίασε όσους κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία για σκευωρία σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων. «Μα το σκάνδαλο Novartis προκύπτει από δείκτες οικονομικούς, εθνικούς, ευρωπαϊκούς, στατιστικούς. Είναι γνωστό στον κάθε πολίτη που πηγαίνει στο νοσοκομείο. Δηλαδή, είναι και σκάνδαλο και σκευωρία;», αναρωτήθηκε ο κ. Παρασκευόπουλος και υπογράμμισε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει εξέταση μαρτύρων προτού αποσαφηνιστεί η αρμοδιότητα ή μη της Βουλής. Ειδικά δε για το διαρκές αίτημα της αντιπολίτευσης να εξεταστούν μάρτυρες, είπε πως αν εξετάζονταν μάρτυρες, τότε η Βουλή θα είχε αποδεχθεί τη δική της αρμοδιότητα για την εκδίκαση των πράξεων και θα είχαμε οδηγηθεί σε παραγραφή. «Τι ζητούσε η αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια των εργασιών της προκαταρκτικής επιτροπής; Ζητούσε διαρκώς να υφαρπάξει η Βουλή την αρμοδιότητά της, παρά το Σύνταγμα, ώστε να παραγραφούν οι πράξεις. Δηλαδή, ζητούσε το θάψιμο των υποθέσεων», είπε ο Νίκος Παρασκευόπουλος και κατήγγειλε πως από την αντιπολίτευση «εκτυλίχθηκε μια αγωνιώδης προσπάθεια ώστε να εμποδιστεί να οδηγηθεί η υπόθεση στην κρίση των δικαστηρίων και να φανεί ποιος είναι αθώος και ποιος είναι ένοχος».

Ως προς το ζήτημα του αν εγκλήματα τελέστηκαν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων ή επ’ ευκαιρία αυτών, θέμα που συνδέεται με την αρμοδιότητα της Βουλής και άρα με την εξάλειψη του αξιόποινου λόγω παραγραφής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η θέση πως δωροδοκία τελέστηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων, δεν είναι λογική. Δεν είναι λογική διότι δεν είναι λογικό να λέμε ότι η δωροληψία είναι άσκηση καθήκοντος και εμπίπτει στην εκτέλεση καθήκοντος, το να λαμβάνει κάποιος δώρα. Μάλιστα κορυφαίοι νομικοί, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλοι διαπρεπείς νομικοί, καθηγητές έχουν αποδεχθεί ότι η δωροδοκία δεν είναι πράξη που γίνεται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν εμπίπτει στο άρθρο 86 του Συντάγματος, πρέπει να πάει στα δικαστήρια και να δικαστεί.

«θα φωτίσουμε όσα οι προηγούμενες κυβερνήσεις κρατούσαν στο σκοτάδι»

«Η προανακριτική επιτροπή έκανε το καθήκον της. Όσοι συμμετείχαμε σε αυτή την Επιτροπή, είμαστε υπερήφανοι. Είμαστε υπερήφανοι κατ΄αρχήν γιατί τηρήσαμε το λόγο μας προς την κοινωνία. Αυτό το οποίο μας έκανε να δώσουμε τα χέρια με τον ΣΥΡΙΖΑ -όταν ξεκίνησε αυτή η κυβέρνηση- που είπαμε ότι θα φωτίσουμε όλα αυτά, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να κρατήσουν στο σκοτάδι» είπε στη συζήτηση για τη NOVARTIS ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης.

«Να είστε σίγουροι πως όσοι ευθύνοται για την κατάσταση αυτή που βιώνει τα τελευταία δέκα χρόνια ο ελληνικός λαός, θα λογοδοτήσουν και όσοι δεν ευθύνονται, θα αποδοθούν λευκοί στην κοινωνία» πρόσθεσε ο κ. Λαζαρίδης.

Ως προς την πορεία των εργασιών της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, κατήγγειλε επικοινωνιακά τεχνάσματα από την αντιπολίτευση και παρελκυστική τακτική, για έλλειψη σεβασμού στη διαδικασία και στις αποφάσεις της Βουλής. Και ο κ. Λαζαρίδης, όπως και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, είπε ότι ορθώς εξετάστηκε από την αρχή το θέμα της αρμοδιότητας της Βουλής, γιατί διαφορετικά αν προχωρούσε εξέταση μαρτύρων, τότε η υπόθεση θα οδηγούνταν στην παραγραφή ως προς τα πολιτικά πρόσωπα.

 
ΣΧΟΛΙΑ