ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής
  Τρίτη, 27 Μάι 2014      13:48      0

ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής

"Τώρα που διαπιστώνουν ότι έχουν υποστεί μια μεγάλη εκλογική ήττα, θέλουν απλώς να δημιουργήσουν στο πρώτο κόμμα που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και στις εθνικές εκλογές, ένα ακόμη εμπόδιο;"...

Στη συνειδητοποίηση τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από τη ΝΔ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές, αποδίδει ο Πάνος Σκουρλέτης τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σήμερα ότι υπάρχει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, με μείωση του μπόνους του πρώτου κόμματος, από 50 σε 30 έδρες.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», ο εκπρόσωπος Τύπου και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε τα συγκυβερνώντα κόμματα ότι αντιμετωπίζουν «εντελώς καιροσκοπικά» το θέμα του εκλογικού νόμου, λέγοντας ότι κινούνται με βάση δικές τους πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, φτιάχνουν εκλογικούς νόμους που μπορεί να δίνουν μπόνους 50 εδρών, μπορεί να βάζουν διάφορα πλαφόν, να κάνουν δεύτερες κατανομές κλπ.

"Κατά καιρούς έχει ταλαιπωρηθεί η δημοκρατία μέσα από καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα", είπε ο κ. Σκουρλέτης και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το θέμα αυτό στη βάση των αρχών του, ότι δηλαδή "είναι παγίως υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής, και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένης, και μόνο σε αυτή τη βάση συζητά".

Σημειωτέον δε, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει από τον Μάρτιο του '12 πρόταση νόμου για απλή αναλογική, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θεωρεί σκόπιμες τις μεμονωμένες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, καθώς τάσσεται υπέρ μιας συνολικής μεταρρύθμισης και συγκεκριμένα την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

ΣΧΟΛΙΑ