Συρία: «Λεονταρισμοί» και τελεσίγραφα Ερντογάν – Μπαίνουν οι Ρώσοι
στο Κομπάνι (video)
  Τετάρτη, 16 Οκτ 2019      20:58      0

Συρία: «Λεονταρισμοί» και τελεσίγραφα Ερντογάν – Μπαίνουν οι Ρώσοι στο Κομπάνι (video)

Ενώ οι τουρκικές επιχειρήσεις μπαίνουν στη δεύτερη εβδομάδα και οι δυνάμεις της Τουρκίας μαζί με τους Σύρους αντάρτες προχωρούν όλο και περισσότερο στις κουρδικές περιοχές. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε σήμερα με ένα τελεσίγραφο.

 

Τα «θέλω» του Σουλτάνου

Ουσιαστικά ο Τούρκος πρόεδρος ζητά μια διευρυμένη ζώνη ασφαλείας στη Συριακή μεθόριο. Αξιώνει η περιοχή να έχει βάθος 35 χιλιομέτρων όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη.

Η επιλογή δεν είναι τυχαία καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να έχει στον έλεγχό του τον αυτοκινητόδρομο Μ4, που αποτελεί την οδική ραχοκοκαλιά της βορείου Συρίας.

Μήνυμα νωρίτερα σήμερα έστειλε ο Ερντογάν στους Κούρδους να παραδώσουν τα όπλα μέχρι το βράδυ και να τελειώσει έτσι η τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

Σε ομιλία του ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε πως θα πρέπει οι «τρομοκράτες» να αποχωρήσουν από την ζώνη ασφαλείας που ο ίδιος θέλει να δημιουργήσει.

Ωστόσο αυτό μάλλον είναι απίθανο, καθώς μαίνονται οι σφοδρές μάχες μαίνονται ανάμεσα στους Κούρδους και τους συμμάχους της Τουρκίας. οι οποίοι τα βρίσκουν πιο «σκούρα» απ’ ότι υπολόγιζαν. Φυσικά στο πλευρό των Κούρδων βρίσκονται οι δυνάμεις του Άσαντ, και μαζί πολεμούν τον Ερντογάν.

Επίδειξη δύναμης από Τουρκία

Τουρκικά ειδησιογραφικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες από τα συριακά εδάφη. Το σθένος των τουρκικών στρατευμάτων είναι απόρροια του «ζήλου» που δείχνει και ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μπαίνοντας στην τουρκική Βουλή χαιρέτησε στρατιωτικά τρεις φορές.

Από τη δική του μεριά ο Ερντογάν ειρωνεύτηκε τον Τραμπ για τα ακαταλαβίστικα tweets.

Επεμβαίνει η Ρωσία στο Κομπάνι

Η Ρωσία ξεκινάει την εισβολή των δυνάμεών της στο Κομπάνι όπως μεταδίδει το Reuters.

Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα η επιχείρηση της τουρκικής αεροπορίας να βομβαρδίσει επιτελείο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων SDF στο Μανμπίτζ, στη Συρία, στέφθηκε από πλήρη αποτυχία, καθώς τα τουρκικά F-16 είδαν να τους «κόβουν» το δρόμο ρωσικά Su-35.

Τα ρωσικά μαχητικά «εγκλώβισαν» με τα όπλα τους τα τουρκικά μαχητικά και δεν τους επέτρεψαν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με αρκετές πηγές, αποφεύχθηκε η αερομαχία ρωσικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, καθώς οι Ρώσοι απείλησαν τους Τούρκους με άμεση κατάρριψη σε περίπτωση και της παραμικρής απειλής, έτσι οι Τούρκοι πιλότοι αποχώρησαν με ταχύτητα.

ΣΧΟΛΙΑ