Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου με μόνη "κόκκινη γραμμή" το πλεόνασμα
  Πέμπτη, 13 Μάρ 2014      11:43      0

Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου με μόνη "κόκκινη γραμμή" το πλεόνασμα

Η τρόικα έχει ζητήσει να διοχετευθεί ένα μέρος του πλεονάσματος σε αναπτυξιακά προγράμματα, αλλά και να καλυφθούν πρώτα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους...

Σύσκεψη θα έχει νωρίς το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς η διαπραγμάτευση με την τρόικα αρχίζει εκ νέου σήμερα, Πέμπτη, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται και στην τελική ευθεία, μετά το τελεσίγραφο του Eurogroup για την προσεχή Κυριακή και τη σκληρή δήλωση Σόιμπλε

Αν και τα μέτωπα που είναι ανοιχτά είναι πολλά, το βασικό ζήτημα από την πλευρά της κυβέρνησης είναι η διανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Κληθείς να σχολιάσει τις παρεμβάσεις της τρόικας για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου σημείωσε πως το σχέδιο είναι να διανεμηθεί σε κατηγορίες με «υψηλό δείκτη διάχυσης στη οικονομία», σημειώνοντας ως παράδειγμα του χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς η εν λόγω ομάδα θα δαπανήσει τα χρήματα στην αγορά.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το επιχείρημα, πως τα χρήματα που θα λάβουν οι ένστολοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι από το «κοινωνικό μέρισμα» θα καταλήξουν στην αγορά, απαντά στο αίτημα της τρόικας για αναπτυξιακή διάσταση του μερίσματος.

Η τρόικα έχει ζητήσει να διοχετευθεί ένα μέρος του πλεονάσματος σε αναπτυξιακά προγράμματα, αλλά και να καλυφθούν πρώτα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση τραβά «βαθιά κόκκινη γραμμή» σε ό,τι αφορά στη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Τα Νέα στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι εμπλοκή σε αυτό το πεδίο μπορεί να οδηγήσει σε ρήξεις.

Κεδίκογλου για Σόιμπλε

Πάντως, αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα έως την Κυριακή εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ, ο Σ.Κεδίκογλου κλήθηκε να σχολιάσει τη σκληρή δήλωση Σόιμπλε και ο κ. Κεδίκογλου περιορίστηκε να δηλώσει ότι «πρέπει να δούμε το περιεχόμενο και το ύφος της ερώτησης».

Ο Σ.Κεδίκογλου παρέπεμψε στο σύνολο των απαντήσεων και όχι σε μεμονωμένα σημεία. Σε ερώτηση για το αν διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο, «αλλά πρέπει να δούμε το περιεχόμενο και το ύφος της ερώτησης».

Εξήγησε πως το θέμα του χρέους τέθηκε στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ με επίμονο τρόπο, ενώ μιλούσε για άλλα θέματα και τη στιγμή που το ελληνικό χρέος συνιστά ακανθώδες ζήτημα στην γερμανική πολιτική σκηνή.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε δημοσιεύματα που θέλουν την κυβέρνηση να έχει δώσει εντολή για παύση πληρωμών προς ιδιώτες.

 

ΣΧΟΛΙΑ