Συνάντηση πρωθυπουργού με τη Φώφη Γεννηματά για το προσφυγικό
  Τρίτη, 2 Φεβ 2016      14:06      0

Συνάντηση πρωθυπουργού με τη Φώφη Γεννηματά για το προσφυγικό

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της κ. Γεννηματά, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα...

Το προσφυγικό είναι, άλλωστε, ζήτημα που και η κυβέρνηση επιθυμεί να επιλύσει στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης. Μπροστά στις κάμερες τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατέληξαν ότι το προσφυγικό είναι θέμα ολόκληρης της Ευρώπης. 

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε καλή την πρωτοβουλία που πήρε η κ. Γεννηματά να συναντηθούν για το προσφυγικό, «δεδομένου ότι είναι ένα θέμα που υπερβαίνει μικροκομματικές αντιθέσεις», αλλά αντίθετα «είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη» και που όπως προσέθεσε «παίρνει διαστάσεις εθνικού θέματος».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «παρότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε έξω από μικροκομματικές αντιθέσεις, ωστόσο, έχει σημασία αν κανείς θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα μέσα από μια προοδευτική αντίληψη για την ανάγκη να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο απέναντι στους πρόσφυγες, στους κυνηγημένους αυτού του κόσμου, στους αδύναμους που φεύγουν από τον πόλεμο για να βρουν τη δυνατότητα να ζήσουν ή αν θα επικρατήσουν ξενοφοβικά αντανακλαστικά όπως δυστυχώς επικρατούν σε αρκετές χώρες μιας συντηρητικής Ευρώπης σήμερα».

Από την πλευρά της, η κ. Γεννηματά είπε ότι πράγματι προκάλεσε αυτή τη συνάντηση γιατί πιστεύει ότι το προσφυγικό είναι ένα εθνικό ζήτημα. «Τα είπα και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δυστυχώς τότε η ΝΔ είχε επιλέξει να μη συνταχθεί», τόνισε η κ. Γεννηματά υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να τελειώσει η συζήτηση για την απομόνωση της χώρας μας και τον κίνδυνο απένταξης της από τη ζώνη Σένγκεν».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι σε αυτή την κατεύθυνση έχει πάρει και παίρνει πρωτοβουλίες. Είπε ότι είχε ενημερώσει τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στη Σύνοδο της Μάλτας με συγκεκριμένες προτάσεις, και ότι έστειλε επιστολή το περασμένο Σάββατο στον πρόεδρο του PES Σεργκέι Στάνισεφ, τον Πρόεδρο της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Τζιάννι Πιτέλα, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τους ηγέτες των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης. Σημείωσε ότι υπήρχε ανταπόκριση από τον Τζ. Πιτέλα, με μια πολύ θετική δήλωση για τη χώρα την οποία αναγνώρισε από την πλευρά του και ο Αλ. Τσίπρας.

Μετά και το τέλος της συνάντησης, που διήρκησε για περίπου μιάμιση ώρα, η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να στέλνει λάθος μηνύματα και να ζητήσει χρηματοδότηση. Όπως χαρακτηριστικά είπε «ζήτησα από τον πρωθυπουργό η χώρα να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις της και να ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση και τεχνική βοήθεια», τονίζοντας ότι επεσήμανε στον κ. Τσίπρα την ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα μηχανισμός που θα παρακολουθεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας.

ΣΧΟΛΙΑ