Συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη
  Δευτέρα, 23 Μάι 2016      13:30      0

Συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Aισιόδοξα τα μηνύματα για το αυριανό Eurogroup από τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ...

Στη συνάντηση διάρκειας περίπου 40 λεπτών που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάριο, το κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν το προσφυγικό, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε και αισιοδοξία ότι αύριο η συνεδρίαση του Eurogroup θα έχει θετική έκβαση σε όλα τα ζητήματα.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνάντηση με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς, «με έναν παλιό φίλο της Ελλάδας», όπως έγραψε σε σχετική ανάρτηση του στο Twitter.

Στις 18:00 το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν η πορεία της υλοποίησης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά και η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εν όψει του αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει.

Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Ωστόσο, θα αναφερθεί και σε τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε συνέχεια του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ