Συναγερμός στην ΕΕ για ενδεχόμενο επεισόδιο ανάμεσα σε ΗΠΑ – Ιράν
  Τετάρτη, 15 Μάι 2019      18:54      0

Συναγερμός στην ΕΕ για ενδεχόμενο επεισόδιο ανάμεσα σε ΗΠΑ – Ιράν

Οι κινήσεις ΗΠΑ και Ιράν προκαλούν παγκόσμια ανησυχία , με χαρακτηριστική την αντίδραση της ΕΕ, η οποία ζητά  και από τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Τι εξετάζει η Ουάσινγκτον που δείχνει να είναι έτοιμη για όλα και τι απαντά το Ιράν; Όλες οι εξελίξεις για τη διένεξη.

Η Ουάσιγκτον  εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης δεκάδων χιλιάδων ανδρών στην συγκεκριμένη περιοχή, με στόχο να αποτραπεί ενδεχόμενη επίθεση της Τεχεράνης. Η Τεχεράνη από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι η Ουάσινγκτον της κάνει «ψυχολογικό πόλεμο».

Προετοιμασμένοι οι Αμερικανοί

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αυξήσει την στρατιωτική τους παρουσία στο Ιράκ  στην περιοχή εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Ιράν, στέλνοντας ένα αεροπλανοφόρο στον Περσικό Κόλπο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν παρουσίασε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επικαιροποιημένους στρατιωτικούς σχεδιασμούς για το Ιράν.

Σχεδιασμούς που προβλέπουν την ανάπτυξη μέχρι και 120.000 ανδρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, προκειμένου όπως αναφέρεται να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο επίθεσης της Τεχεράνηςσε αμερικανικά συμφέροντα ή αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή, ή ακόμα και μία προσπάθεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η ΕΕ ζητά «ψυχραμία» και από τις δύο πλευρές

Ωστόσο οι κινήσεις ΗΠΑ και Ιράν προκαλούν ανησυχία και στον υπόλοιπο κόσμο, με χαρακτηριστική την αντίδραση της ΕΕ, που ζητά αυτοσυγκράτηση.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά από συνάντηση της με τον Αμερικάνο υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ζήτησε από ΗΠΑ και Ιράν να αποφύγουν οποιαδήποτε «κλιμάκωση στο στρατιωτικό πεδίο», ενώ αντίστοιχα ήταν τα σχόλια και των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας και Βρετανίας, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ .

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη Πομπέο ήταν έκτακτη με στόχο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ να ενημερώσει τις ερμηνευόμενες ως ιρανικές «άμεσες απειλές» από την Ουάσιγκτον στους Ευρωπαίους.

Το μήνυμα Τραμπ  και oι προειδοποιήσεις από Σ. Αραβία

Ο Ντόναλτ Τραμπ φρότνισε να στέλνει μήνυμα στο Ιράν ότι θα «διέπραττε πολύ μεγάλο λάθος» εάν «έκανε κάτι» και πρειδοποίησε τους Ιράνούς ότι «θα υποφέρουν πολύ».

Προειδοποιήσεις  ήρθαν  όταν η Σαουδική Αραβία κατήγγειλε «ενέργειες δολιοφθοράς» σε δεξαμενόπλοιά της στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με αξιωματούχους της Ουάσιγκτον να δηλώνουν ότι υποψιάζονται για τη δολιοφθορά την Τεχεράνη.

Να σημειωθεί ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ προειδοποίησε εναντίον ενός «θερμού επεισοδίου» λόγω ατυχήματος και απαίτησε μία περίοδο ηρεμίας. Αντίστοιχα ο γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας δήλωσε ανησυχία για τις εξελίξεις και για τις «εντάσεις στην περιοχή» του Κόλπου, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί η κατάσταση «σε μια στρατιωτική κλιμάκωση».

Η προειδοποίηση του Ιράν

Αξίζει να τονίσουμε ότι και το Ιράν με τη σειρά του προειδοποίησε την ΕΕ ότι πρέπει να συμβάλει στο  να βγει από τη διεθνή απομόνωση. Κρίσιμοι τομείς της οικονομίας , οι τράπεζες και το πετρέλαιο του πλήττονται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.  Όπως τόνισε το Ιράν  σε διαφορετική περίπτωση θα αποκηρύξει τους περιορισμούς που τηρεί ως προς τα αποθέματα βαρέος ύδατος και εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει.

Ακόμα και αν η ΕΕ απέρριψε το τελεσίγραφο, όπως τόνισε ο Βρετανός Χαντ: «Εάν το Ιράν γινόταν δύναμη με πυρηνικό οπλοστάσιο, οι γείτονές του πιθανόν θα επιδίωκαν επίσης να γίνουν πυρηνικές δυνάμεις. Πρόκειται ήδη για την πιο ασταθή περιοχή του κόσμου. Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση».

Η αυξανόμενη ένταση στην περιοχή ανησυχεί το μέγιστο βαθμό την ΕΕ, καθώς ένα «ατύχημα» θα μπορούσε να πυροδοτήσει ντόμινο καταστροφικών εξελίξεων, ανοίγοντας μία νέα βαθιά πληγή στη Μέση Ανατολή, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Μία πληγή η οποία δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να κλείσει, ούτε σε πόσο διάστημα και τι μέγεθος απωλειών.

Αποχωρεί από το Ιράκ προσωπικό των ΗΠΑ εν μέσω έντασης με την Τεχεράνη

Παράλληλα,  σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε σήμερα από το «μη απαραίτητο αμερικανικό προσωπικό» να αποχωρήσει από το Ιράκ, όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης.

Αναφερόμενο στην πρεσβεία και το αμερικανικό προξενείο στην Αρμπίλ, στην ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε ότι «οι κανονικές υπηρεσίες παροχής βίζας θα ανασταλούν προσωρινά (…).

Η αμερικανική κυβέρνηση θα έχει περιορισμένες δυνατότητες να παρέχει έκτακτες υπηρεσίες στους Αμερικανούς πολίτες στο Ιράκ». Για τον λόγο αυτό το αμερικανικό υπουργείο συστήνει σε όσους επηρεάζονται από το γεγονός αυτό «να αναχωρήσουν (…) το συντομότερο δυνατό» από το Ιράκ.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μία ημέρα αφού η Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM)επεσήμανε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό έπειτα από «αξιόπιστες απειλές» από τις ιρανικές δυνάμεις στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ