Συναγερμός για την ιλαρά – Επίσπευση των εμβολιασμών συστήνει το
υπουργείο Υγείας
  Τρίτη, 19 Σεπ 2017      14:20      0

Συναγερμός για την ιλαρά – Επίσπευση των εμβολιασμών συστήνει το υπουργείο Υγείας

Επισήμως  έχουν δηλωθεί 150 περιστατικά της νόσου σε όλη τη χώρα, ωστόσο οι παιδίατροι εκτιμούν πως τα κρούσματα είναι τουλάχιστον 300 από τον περασμένο Μάιο έως και σήμερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυκλοφορία του ιού και την έκθεση σε αυτόν του ευάλωτου, κυρίως παιδικού, πληθυσμού.

 

Tρία κρούσματα ιλαράς, ένα στα Χανιά και δύο στο Ηράκλειο, έχουν καταγραφεί στην Κρήτη, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο έχει προειδοποιήσει ότι βρισκόμαστε σε φάση επιδημικής έξαρσης της ιλαράς στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο από 1 Μαίου μέχρι 3 Σεπτεμβρίου ενώ τόσο στα Χανιά όσο και στο Ηράκλειο, τα συμπτώματα της λοίμωξης στα άτομα που νόσησαν εμφανίστηκαν κατά το μήνα Αύγουστο.

Για να καταλάβουμε τι σημαίνει η ύπαρξη τριών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κρήτη, αρκεί να αναλογιστούμε ότι από το 2014 μέχρι το 2015 δηλώθηκε ένα κρούσμα ιλαράς ανά έτος στη χώρας μας, ενώ το 2016 δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα ιλαράς πανελλαδικά, όπως επεσήμανε στο Flashnews.gr ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρίας κ. Εμμ.Μ.Καραβιτάκης, ο οποίος ερωτηθείς αν τα στοιχεία αυτά πρέπει να μας ανησυχούν σημείωσε:

«Είναι κάτι ανησυχητικό. Υπάρχει μια έξαρση της ιλαράς και προσβάλει συνήθως παιδιά που είναι ανεμβολίαστα αλλά και μεγαλύτερα άτομα από 20 ως 40 ετών, που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν εμβολιαστεί ατελώς. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική σαν νόσος, οπότε όλα τα επίνοσα άτομα που έρχονται σε επαφή με παιδιά που νοσούν και κυρίως βρίσκονται 4 μέρες πριν την έκθεση του εξανθήματος της ιλαράς – μια χαρακτηριστική κλινική εικόνα – προσβάλλονται πολύ εύκολα».

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων κ. Παρασκευή Ορφανουδάκη επισημαίνει ότι η ιλαρά είναι μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, ενώ συχνά, λόγω επιπλοκών, επιφέρει πολύ σοβαρές βλάβες στον οργανισμό όπως κώφωση, εγκεφαλίτιδα (πρήξιμο του εγκεφάλου) διανοητική παράλυση.

 

Πώς ξεκίνησε η εξάπλωση της νόσου – Νέα οδηγία για τον εμβολιασμό των παιδιών από το Υπουργείο Υγείας

Η κ. Ορφανουδάκη τονίζει ότι «τα αυξημένα κρούσματα ιλαράς εμφανίζονται εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν αρχίσει και μειώνονται οι πληθυσμοί που εμβολιάζονται, συν αυτοί που έρχονται από τρίτες χώρες που δεν είναι εμβολιασμένοι».

Από την πλευρά του ο κ. Καραβιτάκης αναφέρει ότι «η ιστορία ξεκίνησε από την αρχή του 2016, από μια επιδημία που ξέσπασε στην Ρουμανία και εξαπλώθηκε σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Μάλτα, Βουλγαρία, Ιταλία, Σουηδία κτλ, και έτσι ξεκίνησαν και τα κρούσματα να έρχονται προς την χώρα μας. Περισσότερα κρούσματα αφορούν άτομα που είναι Έλληνες Ρομά και είναι στην πλειοψηφία τους παιδιά, άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει οδηγία από την αρχή του μήνα, όπου συστήνει μέσω της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, να επισπευσθεί ο εμβολιασμός στα παιδιά που δεν έχουν εμβολιασθεί, δηλαδή σε παιδιά τα οποία είναι 12 μηνών, αντί για 14 μηνών που ισχύει κανονικά και η δεύτερη δόση να γίνει τρεις μήνες από την πρώτη αντί για την ηλικία των 4 με 6 ετών που γινόνταν πριν».

Γενικά, όπως διαβεβαιώνει ο κ. Καραβιτάκης, «υπάρχει κινητοποίηση και από το Υπουργείο Υγείας και από το ΚΕΕΛΠΝΟ ώστε να επισπευθεί ο εμβολιασμός και να προφυλαχτούν τα παιδιά. Οι περισσότεροι παιδίατροι έχουν κινητοποιηθεί. Εμείς σαν Παγκρήτια Παιδιατρική Εταιρία έχουμε κάνει μια κινητοποίηση, μεταφέροντας σε όλα τα μέλη της εταιρίας τη νέα οδηγία και με τη σειρά τους οι παιδίατροι ενημερώνουν τον κόσμο».

 

πηγή: flashnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ