Συμψηφισμός επιστροφών φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ – Τι θα
ισχύει
  Τετάρτη, 23 Αυγ 2017      14:40      0

Συμψηφισμός επιστροφών φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ – Τι θα ισχύει

Ενεργοποιέιται την ερχόμενη εβδομάδα το μέτρο του αυτεπάγγελτου συμψηφισμού για επιστροφές φόρου εισοδήμνατος με τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

 

Συγκεκριμένα, ειδική εφαρμογή θα συμψηφίζει αυτόματα την επιστροφή του φόρου εισοδήματος με το ποσό του ΕΝΦΙΑ έτους 2017 που θα του βεβαιωθεί.

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθο΄πυν στον προσωπικό λογαρισμό των φορολογούμενων στο Taxisnet πιθανότατα τη Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Αυγούστου, αν και γίνονεται προσπάθεια να αναρτηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων περιμένουν να εισπράξουν επιστροφή φόρου, θα λάβουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο θα ενημερώνονται πως ΄πεγινε ο συμψηφισμός της επιστροφής φόρου εισοδήματος με το ποσό του ΕΝΦΙΑ. Εάν υπάρχει υπόλοιπο φόρου για πληρωμή θα εμφανίζεται στην «ταυτότητα οφειλής», που υπάρχει σε κάθε προσωπικό λογαριασμό.

Αν ο φορολογούμενος, που δικαιούται επιστροφή, δεν έχει οφειλή για ΕΝΦΙΑ τότε μετά το πέρας των συμψηφισμών τον Σεπτέμβριο το συνολικό ποσό της επιστροφής αναμένεται να πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Για παράδειγμα φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 500 ευρώ και του βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ για το έτος 2017 ύψους 600 ευρώ, το ποσό των 500 ευρώ θα συμψηφιστεί αυτόματα με το ποσό της επιστροφής φόρου και θα κληθεί να πληρώσει τα υπόλοιπα 100 ευρώ του ΕΝΦΙΑ.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει προχωρήσει σε επιστροφές φόρου εισοδήματος 123,5 εκατ. ευρώ σε 386.032 φορολογούμενους σε σύνολο 955.634 φορολογούμενων με πιστωτικό σημείωμα που δικαιούνται επιστροφή φόρου 364,336 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 570.000 φορολογούμενοι που δεν έχουν λάβει επιστροφή φόρου 241 εκατ. ευρώ είναι πιθανόν να μην την δουν ποτέ γιατί θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ.

 

ΣΧΟΛΙΑ