Συμφωνία Ελπίδας - Τα τρία βήματα προς τον στόχο της ανάκαμψης και
οι παγίδες
  Πέμπτη, 26 Μάι 2016      13:00      0

Συμφωνία Ελπίδας - Τα τρία βήματα προς τον στόχο της ανάκαμψης και οι παγίδες

Θεωρείται πολύ πιθανό η ΕΚΤ να αποφασίσει στις 2 Ιουνίου την επαναφορά της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες με πολύ πιο φθηνούς όρους από τους σημερινούς...

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ

Τις συνθήκες για να μπορέσει να πάρει την πολυπόθητη ανάσα η ελληνική οικονομία διαμόρφωσε το Eurogroup της Τρίτης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουν εξαφανιστεί και όλες οι παγίδες στον δρόμο για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί ευφορία για το γεγονός ότι επιτέλους έκλεισε η αξιολόγηση, έστω κι αν έχουν μείνει κάποιες δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν τις επόμενες μέρες για να ξεκινήσει και η εκταμίευση των δόσεων. Η επίτευξη, πάντως, της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς (staff level agreement) δημιουργεί τις συνθήκες για να ομαλοποιηθεί σταδιακά η κατάσταση στην πραγματική οικονομία.

Το πρώτο στοιχείο που αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών να βοηθήσει την οικονομία είναι η άρση της αβεβαιότητας. Τόσο καιρό όλοι περίμεναν να δουν αν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών και απέφευγαν την οποιαδήποτε εμπλοκή με την Ελλάδα. Τώρα στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι το κλίμα θα αλλάξει σταδιακά, καθώς η συμφωνία για την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου θα αποτελέσει το διαβατήριο για την είσοδο των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργούν και οι θετικές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς και τα επίσης θετικά σχόλια των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 27 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ