Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του κλεισίματος των
πολυϊατρείων-Για ψέμματα Γεωργιάδη μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ
  Τρίτη, 18 Φεβ 2014      14:53      0

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του κλεισίματος των πολυϊατρείων-Για ψέμματα Γεωργιάδη μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

"Οι παραπλανητικές διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη για άνοιγμα σε ένα μήνα όλων των μονάδων του ΕΟΠΥΥ, διαψεύδονται ακόμα και από τους πιο πιστούς συνεργάτες του"...

Επίσημα από σήμερα τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ κλείνουν- προσωρινά- (σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα επαναλειτουργήσουν 18 Μαρτίου) και οι 8.500 γιατροί και εργαζόμενοι των μονάδων εντάσσονται σε καθεστώς κινητικότητας-διαθεσιμότητας, καθώς χθες το βράδυ δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ενώσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, η πλειονότητα των πολυϊατρείων έχει προχωρήσει στη διαδικασία της παράδοσης, ενώ σε 15 από αυτά, σε Αττική και περιφέρεια πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, εμποδίζοντας τις επιτροπές να προχωρήσουν στην απογραφή και παραλαβή των πολυϊατρείων.

Ειδικότερα, συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε Λειβαδιά, Κυκλάδες, Λασίθι, Καλαμάτα, Ξάνθη, Θήβα, Πύργο, Ν. Ιωνία, Κορωπί, Πειραιά, Παγκράτι, Βύρωνα, Αγ. Δημήτριο- Δάφνη, Ν. Σμύρνη και Ασπρόπυργο.

Πάντως το ζήτημα που εξετάζουν τώρα οι γιατροί είναι ο τρόπος ένταξής τους στο νέο φορέα, καθώς σε διάστημα επτά ημερών καλούνται να υπογράψουν δήλωση για το αν επιθυμούν να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ ή να μείνουν εκτός, διατηρώντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Οι γιατροί αντιδρούν καθώς, όπως υποστηρίζουν, η δήλωση του Νόμου 1599 την οποία καλούνται να υπογράψουν, είναι δεσμευτική και τους στερεί το δικαίωμα άσκησης κάθε ένδικου μέσου, κάνοντας λόγο για εκβιαστική μεθόδευση.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των γιατρών καλούν τους συναδέλφους τους να μην υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις.

Σήμερα στις 18.00 το απόγευμα το ΠΑΜΕ διοργανώνει στην πλατεία Ομονοίας συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, ενώ αύριο στις 13.00 διοργανώνεται πανυγεινομική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι.

 

ΣΥΡΙΖΑ

"Το κλείσιμο των μονάδων υγείας του ΕΟΠΠΥ και η εκχώρηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον ιδιωτικό κερδοσκοπικό τομέα, αποτελεί συνειδητή κυβερνητική επιλογή με εγκληματικές συνέπειες στην υγεία των πολιτών. 

Οι παραπλανητικές διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη για άνοιγμα σε ένα μήνα όλων των μονάδων του ΕΟΠΥΥ, διαψεύδονται ακόμα και από τους πιο πιστούς συνεργάτες του, πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι του εκτρωματικού νόμου που ψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία 152 βουλευτών.

Ακόμα και οι υπηρεσιακοί παράγοντες των Υγειονομικών Περιφερειών δηλώνουν άγνοια και αδυναμία ανταπόκρισης στο καθήκον της λειτουργίας του ΠΕΔΥ.

Όσον αφορά στις ψευδείς διαβεβαιώσεις του υπουργού ενταφιασμού της δημόσιας υγείας πως όλα τα πολυϊατρεία θα επαναλειτουργήσουν, οι ίδιοι οι στενοί του συνεργάτες τον διαψεύδουν.

Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα” στις 11 Φεβρουαρίου, ο κ. Παύλος Θεοδωράκης νεοδιορισμένος διοικητής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, σύμβουλος πολιτικής υγείας και πρόσωπο αναφοράς στο πρόγραμμα υποστήριξης της μεταρρύθμισης του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε σε σχετική ερώτηση για το θέμα ότι “θα λειτουργήσουν περίπου 100 Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου σε όλη την Ελλάδα”, όταν σήμερα οι μονάδες του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ μαζί με τα υφιστάμενα Κέντρα Υγείας ξεπερνούν τις 500!!!

Η δε ανεύθυνη και υποκριτική αναφορά του κ. Γεωργιάδη πως κλείνει τα ιατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ επειδή οι γιατροί απεργούσαν, φανερώνει μόνο το μέγεθος της εκδικητικής μανίας και του μίσους που τρέφει απέναντι σε όσους αντιστέκονται στις αντικοινωνικές πολιτικές που υλοποιούν.

Όλοι πια γνωρίζουν πως βασικός στόχος της απορρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το ΠΕΔΥ είναι η υλοποίηση της μνημονιακής δέσμευσης για 8500 διαθεσιμότητες και απολύσεις που και ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Μητσοτάκης έχουν δημόσια ομολογήσει.

Η αντίσταση σε αυτές τις πολιτικές περνάει μέσα από τους κοινούς αγώνες των υγειονομικών και των πολιτών για να τις ανατρέψουν άμεσα.

Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε!"

ΣΧΟΛΙΑ