Σχέδιο Β - Ευρωδραχμή
  Παρασκευή, 24 Ιούλ 2015      00:22      0

Σχέδιο Β - Ευρωδραχμή

 Το έγγραφο-ντοκουμέντο – Οι εισηγήσεις – Η απόρριψη

Ήταν λίγο μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον εκπρόσωπο Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, εάν έχουν Plan Β σε περίπτωση Grexit. Ο Γέγκερ, αντί άλλης απάντησης, του είπε: «Τι ρωτάτε; Είμαστε μια σοβαρή κυβέρνηση κι ένα σοβαρό υπουργείο». Εμμέσως, δηλαδή, επιβεβαίωνε ότι είναι προετοιμασμένοι και για την περίπτωση αυτή – όπως θα όφειλε κάθε σοβαρή κυβέρνηση.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, το θέμα της πιθανότητας εξόδου από την Ευρωζώνη, παρότι πλανάται σταθερά πάνω από τη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια, αποτελούσε ταμπού και το περιβόητο Plan Β ήταν επιεικώς δαιμονοποιημένο.

Υπήρχαν, βέβαια, στον ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις (Αριστερή Πλατφόρμα) που το θεωρούσαν απαραίτητο, αλλά ουδέποτε εισακούστηκαν από την ηγεσία. Υπήρχαν και κάποιοι που πίστευαν ότι σχέδιο Β έπρεπε να υπάρχει ακόμα κι αν δεν ήθελε κανείς την επιλογή της εξόδου, μόνο και μόνο για την αύξηση της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας, καθώς ο αντίπαλος όταν γνωρίζει ότι δεν διαθέτεις εναλλακτική σπάνια δείχνει έλεος. Θα έπρεπε επίσης, κατά τη γνώμη τους, να υπήρχε και ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση «ατυχήματος». Στην περίπτωση, δηλαδή, που προέκυπτε έξοδος είτε εκ των πραγμάτων είτε από πρωτοβουλία των δανειστών και όχι ως επιλογή.

Υπήρξε τελικά αυτό το σχέδιο; Ο Γιάνης Βαρουφάκης και πολλά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι υπήρχε. Κάποιοι μίλησαν και για κρυφή ατζέντα του Τσίπρα που τάχα επεδίωκε την έξοδο, ενώ άλλοι εκτόξευσαν βαρείς χαρακτηρισμούς, μιλώντας για «συνωμότες της δραχμής».

 

Το Σχέδιο «Ευρωδραχμή» («EUDR»)

Ένα σχέδιο δράσης τριών εβδομάδων για τη δημιουργία συμπληρωματικού νομίσματος, της «ευρωδραχμής» (EUDR), το οποίο αρχικά θα χρησιμοποιούνταν πιλοτικά, σε περιορισμένη κλίμακα, και στη συνέχεια, αν παρίστατο ανάγκη, σε όλη την ελληνική αγορά, προετοιμαζόταν εν γνώσει του υπουργείου Οικονομικών τους τελευταίους μήνες. Τα «Επίκαιρα» παρουσιάζουν σήμερα το ενημερωτικό draft του σχεδίου στα ελληνικά, το οποίο διακινήθηκε προς συγκεκριμένους αποδέκτες, υπηρεσιακά στελέχη, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Στο ενημερωτικό σημείωμα παρουσιάζονται ακροθιγώς διάφορες παράμετροι αλλά και συνέπειες από τη χρήση του συμπληρωματικού νομίσματος, περιγράφεται το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το παράλληλο νόμισμα εντός του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και πώς θα μπορούσε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή βάσει σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Αξίζει να επισημανθεί ότι στο σημείωμα προβλέπεται η χρήση του συμπληρωματικού νομίσματος ακόμα και σε συνθήκες κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος!

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 24 Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ