Σύρια: Η ρωσική παρέμβαση εμπόδιο στη στρατηγική των ΗΠΑ
  Παρασκευή, 25 Σεπ 2015      00:20      0

Σύρια: Η ρωσική παρέμβαση εμπόδιο στη στρατηγική των ΗΠΑ

Ο πόλεμος έχει φτάσει σε δύσκολη καμπή για το καθεστώς Άσαντ...

ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΝΕΑΡΧΟΥ*

 

Ο πόλεμος έχει φτάσει σε δύσκολη καμπή για το καθεστώς Άσαντ στη Συρία. Ο συνασπισμός των δυνάμεων που τον μάχεται διαθέτει ανεξάντλητους πόρους και μπορεί να ανανεώνει συνεχώς το πολύμορφο δυναμικό των ανταρτών, στο οποίο κυριαρχούν οι ακραίοι ισλαμιστές, με κύριους εκπροσώπους το Ισλαμικό Κράτος στα ανατολικά και την Αλ Νούσρα στη Βορειοδυτική Συρία.

Υπήρχε η ελπίδα ότι η ανάδειξη του τερατώδους προσώπου του Ισλαμικού Κράτους, με τα πρωτοφανή μεσαιωνικά εγκλήματα, θα ωθούσε και τις δυνάμεις που υπεκίνησαν τη σύγκρουση στη Συρία να αναθεωρήσουν την πολιτική τους και να παραδεχθούν ότι η διατήρηση του καθεστώτος Άσαντ είναι πολύ μικρότερο κακό από τον θρίαμβο και την επιβολή στη Συρία ενός ακραίου ισλαμικού καθεστώτος. Πόσω μάλλον όταν το τελευταίο παρουσιάζεται ως το κέντρο, η αφετηρία και η κινητήρια δύναμη ενός νέου ισλαμικού χαλιφάτου.

Οι ελπίδες όμως αυτές διαψεύσθηκαν. Η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, οι τρεις χώρες, δηλαδή, που ενεπλάκησαν από την αρχή στη σύγκρουση της Συρίας με κοινές αλλά και με επιμέρους επιδιώξεις η καθεμία, άσκησαν ισχυρές πιέσεις στις ΗΠΑ να μην αποπροσανατολισθεί ο αγώνας κατά του καθεστώτος Άσαντ, με επικέντρωσή του μόνο στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Θα έπρεπε, κατ’ αυτούς, παραλλήλως προς τον πόλεμο κατά των ισλαμιστών να παραμείνει αμετάβλητος και ο στόχος της ανατροπής Άσαντ.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι οι δύο αυτοί στόχοι είναι αντιφατικοί και ανταγωνιστικοί μεταξύ τους. Η αναδοχή τους ως ενιαίας πολιτικής υποκρύπτει τις ανομολόγητες πλευρές της πολιτικής που ακολουθούν οι τρεις χώρες που αναφέρθηκαν αλλά και της πολιτικής των ΗΠΑ. Από τις πρώτες, είναι γνωστές οι επιδιώξεις της Άγκυρας στη Συρία και η ισλαμική πολιτική Ερντογάν. Η ανατροπή Άσαντ θα σήμαινε για την Τουρκία τη δημιουργία ενός «αυτόνομου» κρατιδίου Τουρκομάνων στη γεωπολιτικά κρίσιμη περιοχή της Λαττάκειας. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή αυτή είναι ακριβώς απέναντι από την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο και ο έλεγχός της θα είχε πολύ μεγάλη στρατηγική σημασία για την Άγκυρα σχετικά με την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και τον έλεγχο της ΑΟΖ της Βόρειας Συρίας. Θα σήμαινε επίσης τη ματαίωση οποιουδήποτε σχεδίου για τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου Κουρδιστάν, που θα προεκτεινόταν, μέσω της Αυτόνομης Κουρδικής Περιοχής της Συρίας, μέχρι σχεδόν τον Κόλπο της Αλεξανδρέττας. Θα σήμαινε, τέλος, την αντικατάσταση του καθεστώτος Άσαντ μ’ ένα φιλικό ισλαμικό καθεστώς, το οποίο θα προήγε την τουρκική επιρροή και συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου. 

ΣΧΟΛΙΑ