Στους 12 οι νεκροί στον πύργο Γκρέινφελ
  Τετάρτη, 14 Ιούν 2017      20:46      0

Στους 12 οι νεκροί στον πύργο Γκρέινφελ

Σε τουλάχιστον 12 νεκρούς ανήλθε ο απολογισμός στην φωτιά που ξέσπασε σε ουρανοξύστη στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω...

Ένας κάτοικος της περιοχής που εργάζεται μαζί με τους διασώστες, στην προσπάθεια να εντοπιστούν επιζώντες, προχώρησε σε μια ανατριχιαστική μαρτυρία: «Κανείς από τους τρεις τελευταίους ορόφους δεν έχει επιζήσει».

«Έχουμε στα χέρια μας μια λίστα αγνοούμενων. Είναι τόσοι πολλοί. Πιθανόν να είναι πάνω από 50, μπορεί και πάνω από 100». Η αστυνομία δεν μπορεί να πει ακόμα με βεβαιότητα πόσοι είναι οι ακριβείς αριθμοί θυμάτων, τραυματιών και αγνοουμένων, καθώς η φωτιά είναι ακόμα αναμμένη, αν και υπό έλεγχο, 12 ώρες μετά τη στιγμή που ξεκίνησε.

Μερικές από τις εικόνες θύμιζαν το μακελειό στους δίδυμους πύργους. Όπως τότε, έτσι και τώρα, κάποιοι πήδηξαν από τα παράθυρα σε μία προσπάθεια να σωθούν. Στο απόγειο της πυρκαγιάς, οι ένοικοι, μαρμαρωμένοι από το φόβο, θεάθηκαν να πετούν ακόμα και τα παιδιά τους έξω από τα παράθυρα, σε μία προσπάθεια να τα σώσουν από το να καούν ζωντανά. Άλλοι έκαναν σχοινιά, δένοντας σεντόνια μεταξύ τους, ή τα χρησιμοποίησαν ως αυτοσχέδια αλεξίπτωτα.

Χαρακτηριστικό της απόγνωσης ήταν ένα μωρό, το οποίο οι γονείς του το πέταξαν από τον «ένατο ή το δέκατο όροφο» του κτιρίου και σώθηκε επειδή το έπιασε ένας άνθρωπος που βρισκόταν από κάτω. Το μωρό γλίτωσε με μερικά σπασμένα οστά και μώλωπες, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. Οι παγιδευμένοι, μερικοί από τους οποίους είναι ακόμα μέσα, ακούστηκαν ικετεύουν για τη ζωή τους, ενώ κουνούσαν λευκές πετσέτες, δάδες και κινητά τηλέφωνα για να προσελκύσουν την προσοχή των 200 πυροσβεστών που ξεκίνησαν τη γιγάντια επιχείρηση, μόλις έξι λεπτά μετά από την πρώτη κλήση που έλαβαν.

ΣΧΟΛΙΑ