Στο μικροσκόπιο οι υπερκοστολογημένες αρθροσκοπήσεις του πρώην
υπουργού της ΝΔ, Μ. Σαλμά – Ποιος ο ρόλος συγγενικού του προσώπου
  Τετάρτη, 6 Σεπ 2017      16:26      0

Στο μικροσκόπιο οι υπερκοστολογημένες αρθροσκοπήσεις του πρώην υπουργού της ΝΔ, Μ. Σαλμά – Ποιος ο ρόλος συγγενικού του προσώπου

Αίσθηση προκάλεσε η στάση των βουλευτών της αντιπολίτευσης (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων με το οποίο άρχισε τον δεύτερο κύκλο των εργασιών της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας. Οι βουλευτές Γεωργαντάς, Κεφαλογιάννης, Μηταράκης και Χριστοφιλοπούλου δεν επιχείρησαν να υπερασπιστούν τον βουλευτή της ΝΔ, Μάριο Σαλμά για το θέμα των υπερκοστολογημένων παραπεμπτικών διαγνωστικής αρθροσκόπησης, τα οποία κατέληγαν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στο ιατρείο στενού συγγενικού προσώπου του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

 

Η εξεταστική επιτροπή, στο συγκεκριμένο θέμα, στηρίζεται καταρχήν στο υλικό που αποτελείται από το σώμα της δικογραφίας που αφορά την «προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων σε βαθμό κακουργήματος» μετά από σχετική εισαγγελικής παραγγελία της εισαγγελέα διαφθοράς Σιμέλας Σαπίδου το Νοέμβριο του 2016.

Για την ιστορία το θέμα των αρθροσκοπήσεων ξεκίνησε από δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» το οποίο στάλθηκε αυτεπάγγελτα στην εισαγγελέα πρωτοδικών η οποία το διαβίβασε στον Άρειο Πάγο και κατόπιν στον εισαγγελέα διαφθοράς.

Οι «εμπλεκόμενοι» στην συγκεκριμένη υπόθεση, αναφορικά με τα πολιτικά πρόσωπα, είναι οι πρώην υπουργοί Μάκης Βορίδης, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Μάριος Σαλμάς και αφορά στο θέμα των αρθροσκοπήσεων σε ιδιωτικό ιατρείο με αποζημίωση 1.500 ευρώ.

Το χρονικό της υπόθεσης, οι καταγγελίες Πολάκη και η απάντηση Σαλμά

Από το Μάιο του 2017 έχει φτάσει στη Βουλή σχετική δικογραφία για το ζήτημα που φέρεται να προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο περί τα 825.000 ευρώ. Όλα ξεκίνησαν από την υπουργική απόφαση του Μάκη Βορίδη και του Λεωνίδα Γρηγοράκου το Δεκέμβριο του 2014, όταν μετά από γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ η διαγνωστική αρθροσκόπηση κοστολογήθηκε στα 1.500 ευρώ. Το επόμενο διάστημα ο ιατρός και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, βγάζει 550 παραπεμπτικά για την αντίστοιχη εξέταση, με την αρθροσκόπηση να πραγματοποιείται στο διαγνωστικό κέντρο που «συμπτωματικά» βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με το γραφείο του και ανήκει σε συγγενικό του προσωπο.

Όπως είχε καταγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, η υπερκοστολόγηση φτάνει στο 300% και η οποία υπολογίζεται ότι επιβάρυνε το Δημόσιο κατά τουλάχιστον 825.000 ευρώ, από το καλοκαίρι του 2015 ως τα τέλη Αυγούστου 2016. Επίσης, ο κ. Πολάκης χαρακτηρίζει την εξέταση ως μη αναγκαία, αφού η διάγνωση στις αρθρώσεις γίνεται με μαγνητική.

«Ενώ η εξέταση δεν χρειαζόταν», τονίζει, «πάει ο Μ. Σαλμάς με τον αδερφό του και παίρνουν την αντιπροσωπεία του μηχανήματος που κάνει την εξέταση. Βάζει στη συνέχεια την υποδιοικήτρια του Αττικού να ζητήσει να τιμολογηθεί η πράξη. Την τιμολόγησε ο κ. Σκανδαλάκης, πρόεδρος του ΚΕΣΥ και πρώην βουλευτής της Ν.Δ. 1.500 ευρώ. Την υπογράφει στη συνέχεια ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας».

Και προσθέτει: «Τιμολογούμε λοιπόν μια διαγνωστική πράξη που δεν έχει αξία και στη συνέχεια πάει και παίρνει και άδεια ιατρείου όπως τα κανόνισε με τους ιατρικούς συλλόγους. για να κάνει την εξέταση. Γιατί πήρε και άδεια ιατρείου. Και καταθέτει παραστατικά στον ΕΟΠΥΥ και πληρώνεται. 550 ασθενείς είχε καταθέσει. Κάντε τον λογαριασμό να δείτε την κομπίνα. Στην Αμερική η μέγιστη τιμή για την ίδια εξέταση είναι 450 δολάρια. Εμείς την ξανατιμολογήσαμε, παρά το ότι ένας παρακρατικός μηχανισμός καθυστέρησε».

Η απάντηση του κ. Σαλμά στις καταγγελίες του κ. Πολάκη ήταν να καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση, θέτοντας το εξής ερώτημα: «Αν η εξέταση κοστολογήθηκε ακριβά (που δεν ισχύει), τίθεται εύλογα το ερώτημα: γιατί οι κύριοι Κουρουμπλής, Ξανθός και Πολάκης, επί 18 μήνες που ανέλαβαν μέχρι και σήμερα, δεν όρισαν νέα τιμή στην εξέταση, ενώ είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν;».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης ξεκαθάρισε πως χωρίς γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ δεν θα μπορούσε να αλλάξει η τιμολόγηση της εξέτασης. Η θητεία του παλιού Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας έληξε το Φεβρουάριο του 2016, με το νέο ΚΕΣΥ να προτείνει τιμή κοστολόγησης 300 ευρώ. Συγκεκριμένα, 150 για την εξέταση και 150 ευρώ για τα ιατρικά αναλώσιμα, με την πρόταση του ΚΕΣΥ να γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Εγγραφές για αρθροσκόπηση και στα δύο πόδια

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, παρουσιάζοντας στην Εξεταστική Επιτροπή εκτενώς το ζήτημα, επικεντρώθηκε σε δύο παραμέτρους. Ο πρώτος αφορούσε τη συμβολή της κυρίας Γιαννακάκου, η οποία ως πρόεδρος στο Αττικό Νοσοκομείου (σ.σ. υποψήφια βουλευτής της ΝΔ) και οδοντίατρος διατύπωσε το ερώτημα για τη νέα τιμολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης. «Εισάγει έγγραφο στο ΚΕΣΥ χωρίς ιατρική τεκμηρίωση ως οδοντίατρος για την τιμή της αρθροσκόπησης» αφηγείται ο κ. Λάππας και συνεχίζει διατυπώνοντας την έκπληξή του για τα αντανακλαστικά του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του υπουργείου Υγείας. «Εντός 24 ωρών έγιναν τα πάντα για να γίνει αποδεκτή η πρόταση ΚΕΣΥ» επισημαίνει, διευκρινίζοντας πως στις ΗΠΑ το ανώτερο επίπεδο κοστολόγησης είναι 400 ευρώ, όπου γενικώς οι τιμές είναι πολλαπλάσιες.

Το δεύτερο ήταν οι 165 εγγραφές για αρθροσκόπηση και στα 2 πόδια! «Λέτε ψέματα» είπε φωνάζοντας ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, κάνοντας αυτό που έχει αποδείξει πως κάνει καλύτερα, δηλαδή να εκτροχιάζει τη διαδικασία. «Έχετε μεγάλη ενόχληση» απάντησε αρχικά ο κ. Λάππας, υποστηρίζοντας πως «για ό,τι δεν σας αρέσει λέτε τον άλλον ψεύτη».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε το γεγονός ότι η ζημία του Δημοσίου επήλθε την περίοδο του κυκεώνα των μνημονίων και της λιτότητας. Ακόμα και σε τέτοια συγκυρία «μερικοί μανδαρίνοι ασχολούνταν με προσωπικές τους υποθέσεις» είπε και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του προβλέποντας πως αν ο εισαγγελέας καταλήξει σε παραπομπή αυτών των προσώπων, τότε θα κατηγορούνται για ζημία του Δημοσίου.

Τι ειπώθηκε στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής

Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της εξεταστικής Επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα κληθεί ως μάρτυρας ο α’ αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλος και στη συνέχεια θα κληθούν ως μάρτυρες οι Μάκης Βορίδης και Μάριος Σαλμάς.

Οι εισηγητές της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου ζήτησαν από την επιτροπή να κληθεί να καταθέσει και ο νυν υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με το αιτιολογικό ότι «όλες οι πράξεις έγιναν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και πληρώθηκαν επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» και είπαν πως πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για το συγκεκριμένο θέμα και για την περίοδο 2014-2015, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας χαρακτήρισε το θέμα των αρθροσκοπήσεων «δώρο των υπουργών στο ιατρείο του κ. Σαλμά».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, με τη σειρά του, ισχυρίστηκε ότι μέσω του συγκεκριμένου θέματος αναδεικνύεται ότι «η υγεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα και ως εκ τούτου επειδή η υγεία είναι εμπόρευμα προσφέρεται για σκάνδαλα». Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος ισχυρίστηκε ότι «οι υπουργοί Ξανθός και Πολάκης ακόμα και αν κληθούν στην εξεταστική δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα» απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στους εισηγητές της ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης και άφησε μομφή εναντίον του κ. Κεφαλογιάννη ότι «δεν έκανε καμία προσπάθεια να υπερασπιστεί τον κ. Σαλμά». Τέλος, ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς παίρνοντας το λόγο είπε ότι «όταν κατασταλάξουμε πόσο είναι το κόστος των αρθροσκοπήσεων τότε μόνο θα μπορέσουμε να δούμε αν υπάρχει ή όχι ποινική ευθύνη» και ζήτησε «να κληθούν στην επιτροπή ως μάρτυρες και ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Πολλάκης», ενώ ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Μαυρωτάς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Ξανθός δεν λειτούργησε ακαριαία, όταν έγινε υπουργός, αλλά 15 μήνες μετά».

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Σαλμάς απέστειλε επιστολή, η οποία διαβάστηκε από τον πρόεδρο κ. Μπαλωμενάκη με την οποία ζητούσε να παρευρεθεί ώστε να καταθέσει «όσα στοιχεία γνωρίζω τόσο για την φαρμακευτική πολιτική όσο και για το θέμα των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων» καθώς θεωρεί ότι η μαρτυρία του θα συμβάλει στη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών.

Επιπλέον σε δεύτερη επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής κ. Μπαλωμενάκη παραθέτει στοιχεία «προκειμένου να αποφευχθούν κρίσεις, τοποθετήσεις και παράθεση στοιχείων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και θα δυσχεράνουν περαιτέρω το έργο της επιτροπής σας». Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι δεν θα ανεχθεί καμία διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε βάρος του και σημειώνει: «Για να έχετε εικόνα με ακρίβεια του πόσο πλήρωσε ο ΕΟΠΥΥ την εξέταση τελικά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η εξέταση διενεργήθηκε και πληρώθηκε σε 2 έτη ( 7 μήνες το 2015 και 8 μήνες το 2016 ). Το 2015 πληρώθηκε η κάθε διαγνωστική αρθροσκόπηση 652,5 ευρώ και το καλοκαίρι του 2016 ήταν 400 ευρώ, δηλαδή 252,5 ευρώ λιγότερο από όσο πληρώθηκε το 2015. Το 300 ευρώ ήταν απόφαση Υπουργού που έκανε μερικώς αποδεκτή την κοστολόγηση του ΚΕΣΥ, τρεις μήνες μετά. Δυστυχώς όμως καμία εξέταση δεν έγινε σε αυτή την τιμή στον ΕΟΠΥΥ έκτοτε με αποτέλεσμα οι ασθενείς να την πληρώνουν από την τσέπη τους, χωρίς παράλληλα να ωφελείται ο ΕΟΠΥΥ.»

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Μπαλωμενάκης ανακοίνωσε στο σώμα ότι «στη δικογραφίας που αφορά στην προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων σε βαθμό κακουργήματος η κ. Εισαγγελέας εντέλλονταν να διακριβωθούν τα εξής 4 σημεία: Το πότε έγινε πρώτη φορά κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στην Ελλάδα, το ύψος του κόστους της, εάν και ποιες αλλαγές είχαν επισυμβεί στη νομοθεσία καθώς και το φυσικό αρχείο με τα πλήρη στοιχεία όσων φέρονταν ως νοσηλευθέντες».

Ο κ. Μπαλωμενάκης, ισχυρίστηκε, επίσης, ότι «μετά από ανάθεση σε ειδικό εισηγητή, το Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι η διαγνωστική αρθροσκόπηση με οπτική ίνα είναι απολύτως ίδια με την μέχρι τότε διαγνωστική αρθροσκόπηση στο χειρουργείο με τη μόνη διαφορά της εξέλιξης αναλώσιμων και εργαλείων και ότι λοιπού μπορεί να γίνεται στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή σε νόμιμο ιατρείο. Με βάση αυτό το σκεπτικό προτείνεται να έχει την ίδια κοστολόγηση». Με βάση τα παραπάνω σε υπουργική απόφαση που υπογράφεται από τους κ.κ. Βορίδη και Γρηγοράκο, η τιμή της αρθροσκόπησης ορίζεται στα 1.500 ευρώ. Ωστόσο το ΚΕΣΥ (Κεντρικό συμβούλιο Υγείας) στις 31-5-2016 αποφαίνεται ότι η διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο με χρήση υλικών μιας χρήσης δεν είναι χειρουργική ή θεραπευτική πράξη και δεν μπορεί να κοστολογηθεί με βάση το ΚΕΝ (κλειστά ενοποιημένα νοσήλια), ζητείται η ανακοστολόγηση, και με υπουργική απόφαση στις 28.9.2016 «αυτή η ιατρική (πράξη πλέον και όχι επέμβαση) κοστολογήθηκε στα 150 ευρώ και ορίστηκε ως ανώτατο κόστος των αναλωσίμων το ποσό των 150 ευρώ».

 

ΣΧΟΛΙΑ