Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018 – Πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ και
ανάπτυξη 2,5%
  Τρίτη, 21 Νοέ 2017      14:54      0

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018 – Πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ και ανάπτυξη 2,5%

Στη Βουλή θα κατατεθεί σήμερα ο νέος προϋπολογισμός. Ειδικότερα στις 6 το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα παραδώσει το στικάκι με τα οικονομικά στοιχεία στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Νίκο Βούτση.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ και ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για το 2018.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα για το επόμενο έτος θα είναι υψηλότερο τόσο από τις προβλέψεις του προσχεδίου που είχε κατατεθεί το προηγούμενο μήνα στη Βουλή όσο και από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

Παράλληλα θα προβλέπει την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δισ. ευρώ από τη υπέρβαση του στόχου του προωτογενούς πλεονάσματος του 2017 καθώς και τα μέτρα στήριξης των πληγέντων απο τις πρόσφατες θεομηνίες.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στις επιτροπές για διπλές συνεδριάσεις την Πέμπτη και την επόμενη Δευτέρα. Στην ολομέλεια, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια στις 18 Δεκεμβρίου για πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις. Η ονομαστική ψηφοφορία η οποία παραδοσιακά αποτελεί και ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της 22ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν τρεις λόγοι για την ψήφιση του προϋπολογισμού περί τα τέλη Δεκεμβρίου. Καταρχάς στις 5 του μήνα υπάρχει το κρίσιμο για την αξιολόγηση Eurogroup ενώ στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επισκεφτεί για 7 μέρες τις ΗΠΑ. Τέλος 16-17 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της ΝΔ.

 
ΣΧΟΛΙΑ