Στη Βαλέτα ο Ν. Κοτζιάς για την Άτυπη Συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ -
Στην ατζέντα και η κρίση στα Σκόπια
  Παρασκευή, 28 Απρ 2017      10:27      0

Στη Βαλέτα ο Ν. Κοτζιάς για την Άτυπη Συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ - Στην ατζέντα και η κρίση στα Σκόπια

Με βασικά θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία και τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, αλλά και την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε χθες βράδυ στην ΠΓΔΜ, διεξάγεται σήμερα στη Βαλέτα η Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (ΣΕΥ)...

Στην πρωτεύουσα της Μάλτας βρίσκεται ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος έφθασε εκεί από την Αλγερία όπου είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, ύστερα από το τουρκικό δημοψήφισμα αλλά και μετά την απόφαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της ΕΕ, να θέσει την Τουρκία σε καθεστώς επιτήρησης σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, και φυσικά μετά τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, για το Αγαθονήσι.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η τουρκική κυβέρνηση της επόμενης ημέρας θα μπορούσε να είναι διαφορετική από εκείνη της προτεραίας και ποια θα μπορούσε να είναι η ευρωπαϊκή απάντηση. Η Ελλάδα έχει τηρήσει πολύ προσεκτική στάση στο ζήτημα του τουρκικού δημοψηφίσματος, αποφεύγοντας να εμπλακεί στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας. Ο κ. Κοτζιάς έχει επανειλημμένα επαναλάβει την ελληνική θέση υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, ώστε η ΕΕ να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να πιέσει και να επηρεάσει την Τουρκία.

 

Κρίση στα Σκόπια

Θεωρείται βέβαιο, όμως, ότι τη Συνάντηση των ΥΠΕΞ θα απασχολήσουν έντονα και οι τελευταίες χθεσινοβραδινές δυσμενείς εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και τα επεισόδια στη Βουλή, για τις οποίες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε, με μία ανακοίνωση, χθες τα μεσάνυχτα, την ανησυχία του για τη διολίσθηση των Σκοπίων σε βαθιά πολιτική κρίση, η οποία, όπως τονίζεται, για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της Δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους Δικαίου. «Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις» όπως τονίζεται.

«Η Ελλάδα» επισημαίνει η ανακοίνωση «που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πΓΔΜ».

ΣΧΟΛΙΑ