Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες μετά τη συνάντηση με Τσίπρα
  Τρίτη, 23 Φεβ 2016      11:35      0
Επιστροφή στα μπλόκα

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες μετά τη συνάντηση με Τσίπρα

Συνεδριάζουν για να αξιολογήσουν τις κυβερνητικές προτάσεις και να καθορίσουν τη μετέπειτα πορεία τους...

Ένα 24ωρο μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, αγρότες από όλη τη χώρα, έχοντας στα χέρια τους τις κυβερνητικές προτάσεις και μετά τις συσκέψεις που είχαν για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, επιστρέφουν στα μπλόκα, κλιμακώνοντας σε πολλές περιπτώσεις τις κινητοποιήσεις τους.

Τον επ΄ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αποφάσισε  για τα φορτηγά και τις νταλίκες σε πρώτη φάση, η γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα.

Αύριο στο τελωνείο του Προμαχώνα πρόκειται να μεταβούν αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μόνο από τη Νίκαια έχουν ήδη κλείσει δύο τουριστικά λεωφορεία.

Στο τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, στις 7.00 μ.μ. θα γίνει η γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα αποφασιστεί το κλείσιμο των συνόρων από τις 10.00 το βράδυ.

Γενικότερα στην Κεντρική, Δυτική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα, έχουν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα που έχουν στηθεί για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, σε διάφορα κομβικά σημεία και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού γίνει η ενημέρωση όλων για τις τελευταίες εξελίξεις, αναμένεται να αποφασιστεί η σκλήρυνση της στάσης τους, αλλά και ο καθορισμός εναλλακτικών μορφών διαμαρτυρίας.

Το κλίμα είναι βαρύ, ενώ και από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ασκείται κριτική στην κυβέρνηση για τα όσα ανακοίνωσε στον αγροτικό κόσμο.

Οι αγρότες της Πελοποννήσου δηλώνουν πως συνεχίζουν τον αγώνα τους. Στο πλαίσιο αυτό παραμένουν στα μπλόκα και το απόγευμα κλείνουν ξανά τους δρόμους σε Νεστάνη και Ευρώτα.

Εν τω μεταξύ, επ' αόριστον είναι κλειστή από τους αγρότες η νέα εθνική οδό Κορίνθου - Αθήνας, στο ύψος των διοδίων Ισθμού και η κυκλοφορία διεξάγεται από παράκαμψη μέσω της παλαιάς εθνικής οδού έως την είσοδο των Αγίων Θεοδώρων.

Παράλληλα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού - κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Αρκαδίας ‘'η Ένωση'' Θανάσης Τσιοτίνας, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό ήταν ενδιαφέρουσα και έδειξε είπε, να είναι πλήρως ενημερωμένος για όλα τα ζητήματα που αφορούν στον αγροτικό κόσμο.

Ο κ. Τσιοτίνας υπογράμμισε ότι εκείνο που περιμένουν πλέον, είναι να καθαρογραφούν οι προτάσεις της κυβέρνησης και να εξατομικευτούν τα επιμέρους θέματα, όπως για παράδειγμα το ζήτημα των τεκμηρίων διαβίωσης, για τα οποία είπε, ότι πρέπει να προσδιοριστούν από μηδενική βάση, αλλά και η επιδότηση που δεν δέχονται να θεωρείται εισόδημα και ζητούν να είναι αφορολόγητη τουλάχιστον έως τα 12.000 ευρώ.

Επιπλέον, ο Θανάσης Τσιοτίνας σημείωσε ότι αύριο θα συναντηθούν εκπρόσωποι των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου στην Τρίπολη, όπου θα συζητήσουν για την συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και τη μορφή που αυτές θα λάβουν.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων «εδώ και τώρα», αποφάσισαν σε γενική συνέλευση τους οι αγρότες της κοιλάδας των Τεμπών, μετά την ενημέρωση που είχαν από τους συναδέλφους τους που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Άλλωστε έστησαν και νέο μπλόκο στη γέφυρα του Πηνειού, λίγο πριν από τη διασταύρωση Στομίου, αποκλείοντας έτσι την κυκλοφορία και από τον παραλιακό άξονα του νομού που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική διαδρομή, ενώ υπάρχουν προτάσεις να κλείσουν και οι σιδηροδρομικές γραμμές.

Τι αναμένουν οι αγρότες μετά την χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό; Στο ερώτημα απαντά το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών και εξ αυτών που συμμετείχαν στην σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Παναγιώτης Καλογιάννης, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αναμένουμε προτάσεις από την κυβέρνηση στα αιτήματα που καταθέσαμε και όχι τις προτάσεις που θέλει η κυβέρνηση και μας έκανε χθες, που δεν μας αφήνουν να καλλιεργήσουμε».

Και οι αγρότες των Μικροθηβών σκληραίνουν τη στάση τους ως απάντηση στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Αποφασίστηκε δε η δημιουργία ενός νέου μπλόκου στην Κεφάλωση Αλμυρού, ένα ακόμη πιο νευραλγικό σημείο επί του ΠΑΘΕ.

Αμετακίνητοι στις αρχικές τους θέσεις, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ στις 8 το βράδυ, σε γενική συνέλευση θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, κάνοντας ταυτόχρονα και τον απολογισμό της δράσης τους μέχρι σήμερα.

Σε επ΄αόριστον αποκλεισμό προχώρησαν από τις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας.

Οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας αναμένουν την απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημά τους για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ προς τον Β. Μπούτα, τι έχουν να αναμένουν από μία πιθανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό μετά τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης με εκπροσώπους άλλων αγροτικών μπλόκων, ο κ Μπούτας επισήμανε: «Περιμένουμε απαντήσεις στα πέντε αιτήματα μας που είναι διαφορετικά από τα αιτήματα που συζητήθηκαν χθες, και εκφράζουν τους μικρομεσαίους αγρότες στη συντριπτική τους πλειοψηφία από όλη την Ελλάδα».

Κατά τα λοιπά, οι αγρότες της Νίκαιας παραμένουν σε «θέση μάχης» και αύριο ετοιμάζονται με δυο λεωφορεία να μεταβούν στον Προμαχώνα για να δηλώσουν τη συμπαράσταση τους στον αγώνα των συναδέλφων τους του εκεί μπλόκου.

Σε νέο μπλόκο στην ΕΟ Αγ.Νικολάου-Ηρακλείου, στον κόμβο Μαλίων-Οροπεδίου από το πρωί προχωρούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου, όπως αποφάσισαν το βράδυ της Δευτέρας.

Οι ίδιοι δίνουν ραντεβού στις 10 το πρωί, με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά Ι.Χ. στην ΕΟ για το κλείσιμό της επ' αόριστον όπως αναφέρουν, εκφράζοντας την αντίθεση τους για το αποτέλεσμα της συνάντησης Μαξίμου.

ΣΧΟΛΙΑ