ΣΕΒ: Η ελληνική ανεργία ξεπερνά την αμερικανική ανεργία του
Μεσοπολέμου
  Πέμπτη, 3 Μάρ 2016      14:27      0

ΣΕΒ: Η ελληνική ανεργία ξεπερνά την αμερικανική ανεργία του Μεσοπολέμου

Η ανεργία στη χώρα μας ξεπερνάει και εκείνη της Αμερικής του Χρηματιστηριακού Κραχ, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων…

Η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης όχι απλά έφτασε αλλά ξεπέρασε στα ποσοστά ανεργίας τις ΗΠΑ του 1929, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο του δελτίο οικονομικών εξελίξεων.  

Κάνοντας μια σύγκριση των δύο αυτών περιόδων ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι η ανεργία στην Αμερική από 4,8% το 1929 ανήλθε σε 23,6% το 1932 και το 1933 και επανήλθε στα προ κρίσης επίπεδα προς τα μέσα της περιόδου του Β' παγκοσμίου Πολέμου (1940-1945), με τη μαζική αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης και των δημοσίων επενδύσεων που απαιτούσε η πολεμική προσπάθεια. Στην Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, η ανεργία από 7,8% το 2008 ανήλθε στο υψηλότερο σημείο (27,5%) το 2013 και έκτοτε διατηρείται σε σχετικά υψηλό επίπεδο (26,4% το 2015). Όμως η χώρα μας βρίσκεται εκτός αγορών, δεν ασκεί νομισματική πολιτική και δεν έχει δημοσιονομικό περιθώριο να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες της. Γι αυτό απαιτείται η μαζική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Επιτακτική ανάγκη οι επενδύσεις

«Σήμερα, στην Ελλάδα, καλούμεθα να αναλάβουμε μία τεράστια προσπάθεια οικονομικής αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης που δεν έχει προηγούμενο. Και αυτό πρέπει να γίνει εν μέσω ειρηνικής περιόδου και με ιδιωτικές επενδύσεις. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ολιγωρία στην ανάληψη αυτής της μεγάλης εθνικής επενδυτικής, μας φέρνει όλο και κοντύτερα στα πρόθυρα μιας εθνικής οικονομικής καταστροφής», τονίζει ο ΣΕΒ.

Τάσσεται επίσης υπέρ της πλήρους συμμόρφωση με το μνημόνιο, «ώστε να γίνει η χώρα πόλος έλξης επενδύσεων καθώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που παραμένουν λαμπρές» και της εφαρμογής ενός αναπτυξιακού σχεδίου διευκόλυνσης της εγκατάστασης ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

«Όπως τον Ιούλιο του 2015, η κυβέρνηση βρήκε τη δύναμη να μην εξοβελιστεί η χώρα στο χάος της δραχμής, έτσι και σήμερα πρέπει να βρει τη δύναμη να κάνει το σωστό», καταλήγει ο Σύνδεσμος των Ελλήνων Βιομηχάνων.

ΣΧΟΛΙΑ