Σε ανοιχτή κόντρα Ερντογάν και Μέρκελ
  Τετάρτη, 1 Ιούν 2016      14:51      0

Σε ανοιχτή κόντρα Ερντογάν και Μέρκελ

Απειλές εξαπέλυσε προς το Βερολίνο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων...

Τον Ιούνιο, αναμένεται να ψηφιστεί από το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, νόμος ο οποίος θα αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ωστόσο, η ψήφιση του αναμένεται να είναι επιζήμια για τις τουρκογερμανικές σχέσεις.

Η Άνγκελα Μέρκελ, ένα χρόνο πριν τις γενικές εκλογές, επιδιώκει να διαψεύσει την κριτική που της ασκείται εντός συνόρων περί υποχωρητικότητας στον Ερντογάν λόγω του προσφυγικού.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί της, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, ενώ σε ομιλία του τόνισε πως, αν αναγνωριστή η γενοκτονία, οι σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αν η Γερμανία αναγνωρίσει τις σφαγές των Αρμενίων ως γενοκτονία, αυτό θα βλάψει το μέλλον των διμερών διπλωματικών, οικονομικών, εμπορικών, πολιτικών και στρατιωτικών σχέσεών μας, αφού είμαστε και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι θα το σκεφτούν αυτό πριν ψηφίσουν».

Την τριετία 1915-1918 οι οθωμανικές αρχές εξόντωσαν συστηματικά 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους.

Η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα έχει αναγνωριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλα 10 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων θεωρείται η 24η Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ