Σαρκοβόρο βακτήριο εξαπλώνεται στη Μέση Ανατολή
  Δευτέρα, 30 Μάι 2016      14:54      0

Σαρκοβόρο βακτήριο εξαπλώνεται στη Μέση Ανατολή

Ο ιός της λεϊσμανίασης, ενός βακτηρίου που ''τρώει το δέρμα'', εξαπλώνεται ταχύτατα σε Συρία και Ιράκ, αυξάνοντας συνεχώς τα θύματα του...

Ως αιτία για την άυξηση των κρουσμάτων που έχουν αυξηθεί δραματικά, θεωρείται η ''παράδοση'' του Ισλαμικού Κράτους να αφήνει άθαφτα τα πτώματα των θυμάτων του για ημέρες στους δρόμους των πόλεων.

Η λεϊσμανίαση, το γνωστό και Καλαζάρ, είναι μία παρασιτική ασθένεια που μεταδίδεται από τις σκνίπες. Η ασθένεια είναι ιάσιμη, ωστόσο στην σπλαχνική λεϊσμανίαση ο ασθενής δεν μπορεί να δώσει αίμα. Ένας άνθρωπος στον οποίο έχει μεταφερθεί το βακτήριο, μετά το τσίμπημα σκνίπας, μπορεί να παραμείνει ξενιστής έως και για έξι μήνες ακόμα και 10 χρόνια (στην σπλαχνική λεϊσμανίαση), χωρίς δηλαδή να νοσήσει όλο αυτό το διάστημα.

Η διασπορά της ασθένειας και σε γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία, έχει προκαλέσει τρόμο στις αρχές.

Την περίοδο 2000 και 2012, μόλις έξι ανθρώπινα κρούσματα είχαν αναφερθεί στον Λίβανο, ενώ το 2013 εκτοξεύθηκαν σε 1.033.

Σύμφωνα με τον δόκτωρα, Waleed Al-Salem, με ειδικότητα τις τροπικές ασθένειες, η λεϊσμανίαση έχει πάρει δραματικές διαστάσεις στην Συρία, την ώρα που αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και στις χώρες της Νότιας Ευρώπης που δέχονται πρόσφυγες.

 

ΣΧΟΛΙΑ