Ρωσία: Το Κρεμλίνο διαψεύδει τα σενάρια για τη διαδοχή του Πούτιν
το 2024
  Πέμπτη, 21 Μάρ 2019      22:57      0

Ρωσία: Το Κρεμλίνο διαψεύδει τα σενάρια για τη διαδοχή του Πούτιν το 2024

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου χαρακτήρισε «αυθαίρετες ασκήσεις» το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο το Κρεμλίνο μελετάει διάφορα σενάρια, τα οποία θα επιτρέψουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία μετά το τέλος της προεδρικής του θητείας το 2024.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

«Πρόκειται για τέτοιου είδους αυθαίρετες ασκήσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που συζητούνται στο Κρεμλίνο» δήλωσε ο Πεσκόφ υπογραμμίζοντας ότι «στο Κρεμλίνο εργάζονται εντατικά, καθημερινά έχοντας στόχο την υλοποίηση του διατάγματος του Μαΐου (πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης που διατύπωσε ο πρόεδρος Πούτιν τον περασμένο Μάιο—σ.σ) , τα χρονικά όρια της οποίας δεν εξαντλούνται σε προοπτική δεκαετιών, αλλά περιορίζονται στην κυριολεξία σε μήνες».

Τι αποκάλυψε το Bloomberg

Το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τρεις πηγές, έγραψε ότι η διεύθυνση της προεδρίας μελετάει διάφορα σενάρια, τα οποία θα επιτρέψουν στον Ρώσο πρόεδρο να παραμείνει στην εξουσία όσο τον δυνατόν περισσότερο. Ένα από τα σενάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, προβλέπει την ένωση της γειτονικής Λευκορωσίας με την Ρωσία ώστε ο Πούτιν να μπορεί να διοικεί το νέο κράτος που θα ανακύψει από την ένωση αυτή, παρακάμπτοντας έτσι τους περιορισμούς που θέτει το σύνταγμα όσον αφορά την διάρκεια της προεδρικής του θητείας.

Το πρακτορείο Bloomberg επικαλείται τον πολιτικό σύμβουλο και πρώην συνεργάτη του Κρεμλίνου Αντρέι Καλιάντιν, ο οποίος δηλώνει ότι στο Κρεμλίνο συζητήθηκε έντονα ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό του Καζακστάν, όπου ο πρόεδρος Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγεφ παραιτήθηκε προχθές έπειτα από μια τριακονταετή θητεία στην προεδρία, αλλά παραμένει πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας με αυξημένες εξουσίες ώστε να συνεχίζει να επηρεάζει την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική της χώρας. «Το σενάριο Ναζαρμπάγεφ μπορεί να ταιριάζει στην πολιτική ελίτ, η οποία θέλει να έχει έναν διαιτητή που να επηρεάζει τις εξελίξεις μόλις αναλάβει ο διάδοχος του» δήλωσε ο Καλιάντιν.

Το Bloomberg επικαλείται επίσης το ανώτερο στέλεχος του Carnegie Moscow Center Αλεξάντερ Μπάουνοφ, ο οποίος δηλώνει ότι το Κρεμλίνο θα παρακολουθεί με ποιόν τρόπο ο Ναζαρμπάγεφ θα ασκεί τον έλεγχο της χώρας και πόση εξουσία θα έχει από το νέο του αξίωμα, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία και το Καζακστάν έχουν «παρόμοια οικονομική δομή και παρόμοιο τύπο απολυταρχισμού».

ΣΧΟΛΙΑ