Ραγδαίες εξελίξεις: Διέφυγε στο Βέλγιο ο Πουτζντεμόν μετά τη δίωξη
που του ασκήθηκε για «ανταρσία»
  Δευτέρα, 30 Οκτ 2017      16:32      0

Ραγδαίες εξελίξεις: Διέφυγε στο Βέλγιο ο Πουτζντεμόν μετά τη δίωξη που του ασκήθηκε για «ανταρσία»

Εγκατέλειψε την Ισπανία και βρίσκεται πλέον στο Βέλγιο ο καθαιρεθείς πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν , σύμφωνα με αξιωματούχους της ισπανικής κυβέρνησης.

 

Ο κ. Πουτζντεμόν αντιμετωπίζει κατηγορίες για «ανταρσία» και προσπάθεια απόσχισης τμήματος της ισπανικής επικράτειας, καθώς η Καταλονία προχώρησε σε ανακήρυξη ανεξαρτησίας την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν η περιφερειακή κυβέρνηση της επαρχίας καθαιρεθεί, με απόφαση της Γερουσίας της Ισπανίας και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Τέο Φράνκεν είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα ότι ο τέως πρωθυπουργός της Καταλονίας θα μπορούσε να ζητήσει άσυλο σε βελγικό έδαφος.

Νωρίτερα, η γενική εισαγγελία της Ισπανίας είχε απαγγείλει κατηγορίες κατά στελεχών της καθαιρεθείσας κυβέρνησης της Καταλονίας και του διαλυθέντος περιφερειακού κοινοβουλίου για το αδίκημα της «στάσης» (εξέγερσης), καθώς την Παρασκευή συμμετείχαν στην κήρυξη ανεξαρτησίας της περιφέρειας από το Βασίλειο της Ισπανίας.

Μεταξύ εκείνων στους οποίους ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας καλεί να ασκηθεί δίωξη βρίσκονται, πλην του κ. Πουτζντεμόν, καθαιρεθέντες περιφερειακοί υπουργοί.

Δίωξη θα ασκηθεί κατά και της τέως προέδρου του Κοινοβουλίου της Καταλονίας, Κάρμε Φορκαντέλ, καθώς και κατά του τέως αντιπροέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας.

Από το Σάββατο το πρωί, η κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι έχει αναλάβει την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας, με τις περισσότερες αρμοδιότητες του προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης να έχουν εκχωρηθεί στην αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργό Προεδρίας Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία.

ΣΧΟΛΙΑ