Πρόοδος για την παύση εχθροπραξιών στη Συρία
  Παρασκευή, 12 Φεβ 2016      15:33      0
Συμφωνία του Μονάχου

Πρόοδος για την παύση εχθροπραξιών στη Συρία

Η συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών στη Συρία και επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας ανακοινώθηκε στο Μόναχο χωρίς όμως σαφή δέσμευση για παύση των ρωσικών επιδρομών.

Το σχέδιο παρουσίασαν αργά χθες το βράδυ στο Μόναχο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζων Κέρι και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα.

«Οι δεσμεύσεις που προέκυψαν από τη συνάντηση στο Μόναχο βρίσκονται μόνο στα χαρτιά», παραδέχονται όλες οι πλευρές, με τον Λάβροφ να τονίζει πως η «αληθινή δοκιμασία» θα φανεί στο έδαφος της Συρίας από το αν αυτές οι δεσμεύσεις τηρηθούν από όλες τις πλευρές που μάχονται στη χώρα.

Τα ξένα ΜΜΕ χαιρέτησαν αμέσως την απόφαση με το Russia Today, μάλιστα, να αναφέρεται σε  «Ένα φιλόδοξο σχέδιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Συρία, με επαληθεύσιμα αποτελέσματα εντός μίας εβδομάδας, επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύεη και  άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας»

Η συμφωνία περιλαμβάνει σύμφωνα και με πληροφορίες της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, τρία σημεία.

Αρχικά προβλέπει την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε συγκεκριμένα σημεία που θα είναι προσβάσιμα για τους εμπλεκόμενους διεθνείς οργανισμούς. Σε ένα δεύτερο βήμα  την παύση εχθροπραξιών και  τον τερματισμό των αεροπορικών επιδρομών μέσα σε μία εβδομάδα. Και τέλος την επανέναρξη διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, με στόχο τον σχηματισμό μίας νέας, μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία. Στις διαπραγματεύσεις αυτές θα λάβουν μέρος τόσο το καθεστώς Άσαντ, όσο και η συριακή αντιπολίτευση (αναλυτικά στη DW).

Για την παρουσίαση αυτού του σχεδίου προηγήθηκαν πολύωρες  διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή 17 χωρών, του ΟΗΕ, της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου. Ωστόσο, στην προτεινόμενη «παύση εχθροπραξιών» δεν συμπεριλαμβάνονται οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους και της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Νούσρα, η οποία θεωρείται συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Η συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για τη Συρία έλαβε χώρα εκτάκτως στο Μόναχο, στο προοίμιο της 52ης διεθνούς «Διάσκεψης για την Ασφάλεια», η οποία αρχίζει σήμερα στην βαυαρική πρωτεύουσα. Για την υλοποίηση των συμπεφωνημένων πρόκειται να θεσπιστούν δύο ομάδες εργασίας: η μία θα ασχοληθεί με ανθρωπιστικά ζητήματα και αναμένεται να συνεδριάσει ήδη σήμερα στη Γενεύη, ενώ η δεύτερη ομάδα θα εστιάσει στην πολιτική διάσταση και σε επιχειρησιακά θέματα, ιδιαίτερα δε στην τήρηση της άτυπης εκεχειρίας.

Πρόοδος που πρέπει να δοκιμαστεί...

 Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ,Τζον Κέρι, πλαισιωμένος από τον  Ρώσο ομόλογό του ,Σεργκέι Λάβροφ, και τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, Στάφαν ντε Μιστούρα, διευκρίνησε ότι οι δεσμεύσεις που προέκυψαν από τη συνάντηση στο Μόναχο βρίσκονται μόνο "στα χαρτιά" και μένει να δοκιμαστούν στο έδαφος της Συρίας

 «Η συμφωνία του Μονάχου έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την καταστροφή στη Συρία, ωστόσο είναι σαφές ότι απομένει ακόμη πολλή δουλειά» δήλωσε ο Κέρι, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχει εγγύηση» για την υλοποίηση της συμφωνίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ τόνισε ότι «στις επόμενες μέρες θα φανεί, εάν πράγματι η συμφωνία αυτή αποτελεί σημείο καμπής». Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας υπενθύμισε ότι όλοι γνωρίζουν «τις εμπειρίες του παρελθόντος», εννοώντας προφανώς παλαιότερες προσπάθειες διαμεσολάβησης στη συριακή κρίση, που δεν απέδωσαν. Πάντως, «τουλάχιστον στα χαρτιά, η συμφωνία θεωρείται σημαντικη πρόοδος» εκτιμά το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ανταπόκριση από το Μόναχο.

Τις δυσκολίες του εγχειρήματος επεσήμανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, η οποία θεωρείται σημαντικός «παίκτης» στη συριακή κρίση. «Είναι πολύπλοκη υπόθεση η εκεχειρία, γιατί είναι πολλές οι δυνάμεις που εμπλέκονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις» τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Σύμφωνα πάντως με την Süddeutsche Zeitung, ρώσοι διπλωμάτες διαβεβαίωναν στο Μόναχο ότι η Μόσχα δεν επιδιώκει στρατιωτική λύση του συριακού ζητήματος.

Η συριακή αντιπολίτευση χαιρέτισε τον σχεδιασμό για την παύση των εχθροπραξιών. Προειδοποίησε ωστόσο, ότι η συμφωνία πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη πόσο αποτελεσματική είναι, πριν αποφασίσει να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου στη Γενεύη. 

ΣΧΟΛΙΑ