Προκαλεί ξανά ο Ράμα: Η Ακρόπολη διασώθηκε από Αλβανό!
  Τρίτη, 1 Νοέ 2016      13:56      0

Προκαλεί ξανά ο Ράμα: Η Ακρόπολη διασώθηκε από Αλβανό!

Μετά το νέο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αθήνας-Τιράνων, λόγω της απόφασης της γείτονος να κατεδαφίσει σπίτια οικογενειών της ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα και την απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ που κάλεσε τις αλβανικές αρχές να ακυρώσουν την κατεδάφιση, ο Έντι Ράμα πέταξε νέα… βόμβα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας με ανάρτησή του στο Facebook,  δηλώνει ότι η Ακρόπολη διασώθηκε από έναν Αλβανό και μάλιστα ότι στο παρελθόν η Αθήνα κατοικείτο από αλβανόφωνους. Συγκεκριμένα παραθέτει μια γκραβούρα που απεικονίζει την Ακρόπολη, την οποία συνοδεύει με ένα κείμενο που εξηγεί πως η Αθήνα οφείλει πολλά στους Αλβανούς, καθώς το σημαντικότερο μνημείο της και η ιστορία της διασώθηκε χάρη στην παρέμβαση του Αλβανού αρχιεπισκόπου Γεώργιου Δουσμάνη (Γκιέργκι Ντουσμάνι) και των Αρβανιτών.

Παράλληλα, επικαλείται τους ισχυρισμούς του Ευγένιου Ρίζου – Ραγκαβής, το 1925, ότι «ακόμη και σήμερα ο γηγενής πληθυσμός είναι κυρίως Αλβανικός». Βέβαια, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν μετατρέπει την Αθήνα από ελληνική σε αλβανική. Τέλος, τονίσε πως ο ελληνόφωνος λαός της Χιμάρας χαρακτηρίζεται από τις διεθνείς συμβάσεις ως απλά αλβανικός.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Αλβανού πρωθυπουργού αναφέρει:

«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και 1925 ο Έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος - Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός) μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται στο κουράγιο και το όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμάνη, o οποίος το 1686, διαπραγματεύτηκε με τον Ενετικό στόλο του Φραγκίσκου Μοροζίνι του βενετικού στόλου, ώστε να μην γίνει βομβαρδισμός της πόλης από το λιμάνι του Φαλήρου, παρόλο που εκεί υπήρχε τουρκική φρουρά.

Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνοι, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Και ακριβώς έτσι, αν η Χιμάρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και με την ελληνική γλώσσα ως «κοινή διάλεκτο» της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία, μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός».

Εν μέσω όλων αυτών όμως φαίνεται πως ο Αλβανός πρωθυπουργός δε φρόντισε να πληροφορηθεί με ακρίβεια ορισμένα ιστορικά γεγονότα. Όπως; Ότι η Ακρόπολη δεν υπέστη βομβαρδισμό, αλλά δέχθηκε μία ρουκέτα από τις δυνάμεις του Μοροζίνι, προκαλώντας ζημιές στον Παρθενώνα. Επιπλέον, ο –κατά τον Ράμα- «σωτήρας» της Γεώργιος Δούσμανης είχε καταγωγή από την Κέρκυρα, χωρίς να έχει εξακριβωθεί ιστορικά αν ήταν Αλβανός και επιπλέον δεν ήταν αρχιεπίσκοπος, αλλά επίσκοπος.  

ΣΧΟΛΙΑ