Προκαλεί η Τουρκία: Στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο
  Τετάρτη, 8 Μάι 2019      17:30      0

Προκαλεί η Τουρκία: Στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο

Κι άλλο «λάδι στη φωτιά» βάζει η Άγκυρα με την απόφαση να στείλει  και δεύτερο γεωτρύπανο  για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα διεθνή εντάλματα σύλληψης του προσωπικού του «Πορθητή», τα οποία ούτως ή άλλως θεωρεί μπλόφα ή ρητορική.

Σημειώνεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έχει προσδιορίσει που θα σταλεί το νέο γεωτρύπανο. Υπάρχει περίπτωση να σταλεί στην πέριξ του Καστελόριζου; Αυτό το σενάριο  συζητείται εξάλλου εδώ και μέρες στο ΥΠΕΘΑ.

«Δεν έχει ισχύ η ΑΟΖ που κήρυξε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση»

Κληθείς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Κιργιστάν Τσινγκίζ Αϊνταρμέικοβ να σχολιάσει τα διαβήματα της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας για τις δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε για «διαμοιρασμό των αποθεμάτων της Κύπρου μεταξύ των δύο λαών».

«Για την Τουρκία και τον “τουρκοκυπριακό λαό” δεν έχει ισχύ η ΑΟΖ που κήρυξε η “ελληνοκυπριακή διοίκηση” νοτίου Κύπρου ή που υπέγραψε με άλλες χώρες», πρόσθεσε, σύμφωνα με το philenews.

Κινούμαστε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

«Εμείς κινούμαστε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και μέχρι σήμερα παρακαλέσαμε τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη και την Ε.Ε. να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Επειδή παρόλο που η ελληνοκυπριακή πλευρά το αποδέχεται στα λόγια, δεν επέδειξε μια προσέγγιση η οποία θα θέσει υπό εγγύηση τα δικαιώματα του “τουρκοκυπριακού λαού”. Απέρριψε όλες τις προτάσεις», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «παρά τις εποικοδομητικές προσεγγίσεις η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με τον “τουρκοκυπριακό λαό” τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή». Δήλωσε, επίσης, ότι «καθήκον μας ως εγγυήτρια δύναμη Τουρκία είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της “ ΤΔΒΚ ” και του “τουρκοκυπριακού λαού”.

Αυτή είναι η δική μας υποχρέωση και χωρίς κανένα δισταγμό θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε βήμα σε αυτό το θέμα. Και όπου θέλουμε εντός της υφαλοκρηπίδας μας εμείς και σεισμικές έρευνες θα κάνουμε, και εργασίες γεώτρησης θα κάνουμε. Επομένως και σε αυτό το θέμα με τον ίδιο τρόπο θα είμαστε αποφασιστικοί. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα το επόμενο διάστημα”.

Αψηφούν τα διεθνή εντάλματα σύλληψης

Για τα διεθνή εντάλματα σύλληψης του προσωπικού του «Πορθητή», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλουσχολίασε: «Εμείς αυτού τους είδους τις απειλές δεν τις λαμβάνουμε σοβαρά. Ας κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους. Εμείς ποτέ δεν αποδώσαμε αξία σε τέτοιου είδους μπλόφες ή και ρητορικές. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει. Το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το άλλο μας γεωτρύπανο στην περιοχή και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Πλέον η περίοδος των σεισμικών ερευνών τελείωσε. Στέλνουμε και το δεύτερο μας γεωτρύπανο στην περιοχή», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ