Πρόεδρος Γερμανικής Βουλής σε Ερντογάν: Είμαστε στον 21ο αιώνα...
  Πέμπτη, 9 Ιούν 2016      13:28      0

Πρόεδρος Γερμανικής Βουλής σε Ερντογάν: Είμαστε στον 21ο αιώνα...

Γερμανικά πυρά εναντίον της Άγκυρας για τις απειλές του Τούρκου προέδρου...

Δεν έμειναν αναπάντητοι από τη Γερμανική Βουλή οι λεονταρισμοί του Ερντογάν με αφορμή την πρόσφατη αναγνώριση από τη Γερμανία της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο πρόεδρος της Bundestag εξαπέλυσε σήμερα σφοδρότατα πυρά εναντίον του Τούρκου προέδρου, για τις επιθέσεις του σε Γερμανούς βουλευτές μετά το ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων: «Θεωρούσα αδύνατο να εκφραστεί έτσι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης στον 21ο αιώνα», τόνισε ο Nόρμπερτ Λάμερτ, που προέρχεται από το κυβερνών χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU).

Νωρίτερα, στη μάχη είχε μπει και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, που απέστειλε πύρινη επιστολή στον Tούρκο πρόεδρο για το ζήτημα -ενώ η Τουρκία έχει προαναγγείλει «σχέδιο αντίδρασης» στο Βερολίνο.


Μετά την ψηφοφορία στη Bundestag για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ο Τούρκος πρόεδρος, που είχε μιλήσει για «συνωμοσία», είχε καλέσει μέχρι και να γίνουν τεστ αίματος σε γερμανούς βουλευτές τουρκικής καταγωγής που είχαν υπερψηφίσει, αμφισβητώντας την καταγωγή τους.

Το γερμανικό Κοινοβούλιο συνεδρίασε σήμερα ειδικά για το ζήτημα, την ώρα που το Βερολίνο ακούει από την Άγκυρα προαναγγελίες για «τουρκικό σχέδιο αντίδρασης» στο γερμανικό ψήφισμα. Ενδεικτικά, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί είπε πως το γερμανικό ψήφισμα «απειλεί τη φιλία των δύο χωρών» και έδειξε ξανά στην πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει σε «αντίποινα».

Ο Λάμερτ, δεν κράτησε χαμηλούς τόνους: «Θεωρούσα αδύνατο πως στον 21ο αιώνα ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος θα συσχέτιζε την κριτική του στην στάση δημοκρατικά εκλεγμένων βουλευτών με την καταγωγή τους, πως θα χαρακτήριζε μολυσμένο το αίμα τους».

«Απορρίπτω σε κάθε μορφή της την υποψία πως μέλη αυτού του Κοινοβουλίου είναι φερέφωνα τρομοκρατών» συνέχισε ο Λάμερτ, ενώ έδειξε τούρκους πολιτικούς ως ηθικά υπεύθυνους για τις «απειλές και ύβρεις γεμάτες μίσος» που δέχθηκαν Γερμανοί βουλευτές.

Πύρινη επιστολή Σουλτς σε Ερντογάν

Ούτε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, επέλεξε να μείνει έξω από την αντιπαράθεση και απέστειλε επιστολή σε ασυνήθιστα σκληρό ύφος προς τον τούρκο πρόεδρο, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Spiegel που επικαλείται γνώση του κειμένου.

Ο Σουλτς έχει γίνει ενδιάμεσα ο ηχηρότερος επικριτής της τουρκικής ηγεσίας από την Ευρώπη, και μάλιστα με φόντο το ζήτημα της βίζα.

Στην επιστολή του (στην οποία εμμέσως αναφέρεται και στην άρση της ασυλίας μελών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, με το βλέμμα στο φιλοκουρδικό HDP) εγκαλεί τον Τούρκο πρόεδρο για καταστρατήγηση κοινοβουλευτικών αρχών και χαρακτηρίζει την στάση του τούρκου προέδρου «απόλυτο σπάσιμο ταμπού, το οποίο καταδικάζω στο έπακρο».

Όσον αφορά συγκεκριμένα τις επιθέσεις σε γερμανούς βουλευτές, ο Σουλτς αναφέρει πως παρακολουθεί με «τεράστια ανησυχία τις αναφορές πως επιτεθήκατε σφοδρά σε ελεύθερα εκλεγμένους βουλευτές και εξαπολύσατε κατηγορίες σε βάρος τους».

«Επιτρέψτε μου την επισήμανση, ως πρόεδρος ενός πολυεθνικού και πολυθρησκευτικού Κοινοβουλίου, ότι η ελεύθερη άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών είναι καθοριστικός πυλώνας των ευρωπαϊκών Δημοκρατιών μας» υπογραμμίζει ο Σουλτς.

«Σειρά γερμανών συναδέλφων στους οποίους επιτεθήκατε, αλλά και μέλη του Τουρκικού Κοινοβουλίου που πλήττονται από μέτρα που εσείς στηρίζετε, είναι για χρόνια συνάδελφοί μου και εν μέρει προσωπικοί μου φίλοι, και αισθάνομαι υποχρεωμένος να τους υπερασπιστώ» ανέφερε στην επιστολή του προς τον Ερντογάν ο Σουλτς.

ΣΧΟΛΙΑ