Πώς προετοιμάζεται το σύστημα για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ
  Πέμπτη, 23 Οκτ 2014      00:19      0

Πώς προετοιμάζεται το σύστημα για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Θα επιδιώξει συνειδητά να τον ενσωματώσει και όχι να τον ανατρέψει...

του Γιώργου Δελαστίκ

 

Όταν ακόμη και το Βήμα δημοσιεύει τα ευρήματα δημοσκόπησης της εταιρείας Κάπα Research που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται της ΝΔ σε πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές κατά 4 ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες (3,9 για την ακρίβεια – ΣΥΡΙΖΑ 27,4% έναντι ΝΔ 23,5%), τα μηνύματα είναι πολυσήμαντα. Πόσω μάλλον που στην παράσταση νίκης (στην ερώτηση, δηλαδή, «Ποιο κόμμα νομίζετε ότι θα έρθει πρώτο, ανεξάρτητα από το τι κόμμα θα ψηφίσετε εσείς;») το σαρωτικό ποσοστό του 67% απάντησε «ο ΣΥΡΙΖΑ». Καθώς, μάλιστα, την ίδια μέρα, την Κυριακή που μας πέρασε, δημοσίευε και η Καθημερινή δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται... 7,5 (!) μονάδες της ΝΔ, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για την κυβέρνηση.

Το Βήμα είναι αδιάρρηκτα δεμένο με το εκάστοτε ΠΑΣΟΚ και το Κέντρο, η Καθημερινή είναι αδιάρρηκτα δεμένη με τη Δεξιά. Το γεγονός ότι αυτές οι δύο εφημερίδες-ναυαρχίδες των δύο παρατάξεων του συστήματος αποστασιοποιούνται από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου σημαίνει ότι αυτή η συγκυβέρνηση, που έτσι κι αλλιώς πνέει τα λοίσθια από πλευράς λαϊκής απήχησης, δεν μπορεί να βασίζεται ούτε καν στο σύστημα για να ανακάμψει και να κατορθώσει να επιβιώσει για ικανό χρονικό διάστημα, έστω παραπαίοντας.

Αλλαγή πορείας

Οι κορυφαίοι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες του συστήματος, οι οποίοι έχουν υποστεί κι αυτοί τεράστια οικονομική ζημιά από τη μνημονιακή πολιτική όσο κι αν έχουν ωφεληθεί από τη μείωση των μισθών των υπαλλήλων τους και τη φαλκίδευση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, έχουν διαπιστώσει ότι εδραιώνεται η πεποίθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ειδικά αν γίνουν τον Φεβρουάριο.

Έχουν παράλληλα διαπιστώσει ότι η μνημονιακή πολιτική των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου και Α. Σαμαρά διέλυσε ήδη το ΠΑΣΟΚ και οδήγησε σε πρωτοφανή χαμηλά ποσοστά τη ΝΔ, η οποία απειλείται πλέον ως κόμμα να έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ μετά την αναμενόμενη ήττα της στις βουλευτικές εκλογές. Με άλλα λόγια, το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε φάση πλήρους κατάρρευσης και ουσιαστικής ή κοινοβουλευτικής εξαφάνισης κομμάτων από αυτά που σήμερα το συγκροτούν και το συναπαρτίζουν.

Οι διαπιστώσεις αυτές θα καθορίσουν και τη γραμμή πλεύσης του συστήματος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε πλήρη διάσταση με τα γραφόμενα περί άμεσης υπονόμευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η δική μας εκτίμηση είναι ότι το σύστημα θα επιδιώξει συνειδητά και με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του να πιέσει τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να τον δελεάσει ώστε να τον ενσωματώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα κι όσο το δυνατόν πληρέστερα, όχι να τον ανατρέψει!

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ