Πώς ο Σαλμάς γλίτωσε τη διαγραφή από τη ΝΔ – Όλο το παρασκήνιο
  Πέμπτη, 1 Μάρ 2018      13:18      0

Πώς ο Σαλμάς γλίτωσε τη διαγραφή από τη ΝΔ – Όλο το παρασκήνιο

Το πολιτικό θρίλερ του σκανδάλου Novartis εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την ηγεσία του να επιχειρεί προσεκτικές πολιτικές κινήσεις στις πολυεπίπεδες επιπτώσεις.

 

Μια εξ αυτών είναι και η αντίδραση του Μάριου Σαλμά ο οποίος διαφοροποιήθηκε από την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής για τους υπουργούς Ανδρέα Ξανθό, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Παύλο Πολάκη.

Η απόφαση του βουλευτή αμέσως ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Πειραιώς όπου χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το ζήτημα.

Ήδη από το πρωί της χθεσινής μέρας ο κ. Κ. Τσιάρας είχε επικοινωνήσει με τον βουλευτή και τον προειδοποίησε ότι έπρεπε να δώσει δημόσιες και πειστικές εξηγήσεις για τη στάση του.

Όμως προφανώς οι πειστικές απαντήσεις… αργούσαν και οι διαρροές από τη ΝΔ άρχισαν να μιλούν ακόμη και για παραπομπή του κ. Σαλμά στο πειθαρχικό της ΝΔ με το ερώτημα της διαγραφής. Ωστόσο επικράτησαν πιο ήπιες απόψεις, καθώς διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι μια τέτοια κίνηση, θα αναζωπύρωνε την εσωστρέφεια και θα έστρεφε ακόμη περισσότερο τη συζήτηση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ίδιος ο Μάριος Σαλμάς πάντως λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστή η απόφασή του  ενημέρωνε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη ΝΔ, εν γνώσει τους ήταν ότι έλειπε η υπογραφή μου. Εάν υπήρχε κάποιο θέμα θα υπήρχε από χθες. Εγώ έχω 18 χρόνια στη ΝΔ, στην πορεία μου δεν έχω διαφοροποιηθεί ποτέ. Σε αυτή την λεπτομέρεια επειδή έχω προσωπικό ενδιαφέρον και μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητά μου εκτός από το κομματικό έχω και μια αυξημένη προσωπική ευαισθησία η οποία έγινε σεβαστή».

Οι ανεπίσημες εξηγήσεις δεν ικανοποίησαν την Πειραιώς η οποία ζήτησε και γραπτή ανακοίνωση κάτι που έγινε νωρίς το απόγευμα και στην οποία ο βουλευτής ανέφερε πως  δεν υπέγραψε την πρόταση του κόμματός του για τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης κατά υπουργών της κυβέρνησης, «μόνο και μόνο για λόγους προσωπικής ευαισθησίας καθώς έχω παραπεμφθεί στην προκαταρκτική επιτροπή». Άλλωστε, προσέθετε, ότι με την ουσία της πρότασης δεν έχει καμία διαφωνία.

Το παρασκήνιο 

Το κλίμα πάντως για τον κ. Σαλμά έχει αρχίσει να βαρύνει στη ΝΔ  όταν έγινε γνωστό ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε προσεγγίσει το FBI για την υπόθεση της Novartis χωρίς να ενημερώσει κανέναν και έγινε γνωστό ύστερα από δημόσια διαμάχη του με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου.

Από τότε μπήκε υπό… στενή παρακολούθηση.

Μάλιστα τα πράγματα επιδεινώθηκαν όταν στην συζήτηση για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την Novartis, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Πάνος Καμμένος στήριξαν δημόσια τον κ. Σαλμά. Έτσι η άρνηση του (να υπογράψει την πρόταση της ΝΔ) συνδυάστηκε με τη στάση των δύο υπουργών και αναζωπύρωσε τις φημολογίες ότι ο κ. Σαλμάς μπορεί μεν να παραπέμφθηκε, αλλά θα απαλλαγεί στην Προανακριτική για τη Novartis.

Το ποτήρι σχεδόν ξεχείλισε μετά την απόφαση του βουλευτή να μην υπογράψει την επίσημη πρόταση του κόμματος. Και παρά το γεγονός ότι η επίσημη ανακοίνωση του καταλαγιάζει τα… πνεύματα το κλίμα παραμένει βαρύ.

Και δεν αποκλείεται γρήγορα να υπάρξουν νέες εξελίξεις είτε από τη μία (Πειραιώς) είτε από την άλλη (Σαλμάς) κατεύθυνση. Ο ίδιος εξάλλου που έδειξε πολύ ενοχλημένος από την όξυνση του πολιτικού κλίματος δεν απέκλεισε στο μέλλον να σκεφθεί ακόμη και την αποχώρηση του από την πολιτική.

Ίδωμεν…

 
ΣΧΟΛΙΑ