Πορτογαλία: "Φρένο" στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια
  Δευτέρα, 25 Ιαν 2016      18:16      0

Πορτογαλία: "Φρένο" στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Βέτο στον νόμο που επιτρέπει την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια θέτει ο απερχόμενος πρόεδρος της Πορτογαλίας, ο συντηρητικός Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, ζητώντας να υπάρξει μια «ευρεία δημόσια συζήτηση» πάνω σε αυτό το θέμα...

«Είναι σημαντικό, μια τόσο σημαντική αλλαγή για ένα θέμα τόσο κοινωνικά ευαίσθητο, να μην εφαρμοστεί χωρίς να έχει προηγηθεί μια ευρεία δημόσια συζήτηση» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο Καβάκο Σίλβα, που φέτος ολοκληρώνει τη δεύτερη και τελευταία πενταετή θητεία του στην προεδρία της Πορτογαλίας, θα παραδώσει στις 9 Μαρτίου τη θέση του στον Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, ο οποίος εξελέγη νέος πρόεδρος την Κυριακή, από τον πρώτο γύρο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος κάλεσε τους βουλευτές να επανεξετάσουν τη θέση τους, δίνοντας περισσότερο βάρος στο συμφέρον του παιδιού και όχι τόσο στην ισότητα μεταξύ ζευγαριών διαφορετικού ή του ίδιου φύλου.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει πάντως ανακοινώσει ήδη ότι θέλει να επικυρωθεί και πάλι ο νόμος από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, κάτι που θα επέτρεπε την εφαρμογή του, παρακάμπτοντας το προεδρικό βέτο. Η υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια ήταν μια από τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

ΣΧΟΛΙΑ