Πολυεθνικές τροφίμων συμφώνησαν σε διατροφική σήμανση, αλλά…
  Πέμπτη, 30 Μάρ 2017      18:27      0

Πολυεθνικές τροφίμων συμφώνησαν σε διατροφική σήμανση, αλλά…

Στις 8 Μαρτίου, έξι μεγάλες εταιρείες (πολυεθνικές) τροφίμων ανακοίνωσαν πως θα αναπτύξουν μια διατροφική σήμανση, βασισμένη σε χρώματα, στις συσκευασίες προϊόντων.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) χαιρετίζει αυτό το βήμα «ορόσημο», αλλά αποδοκιμάζει τον τρόπο, που οι κατασκευαστές, θέλουν να καθορίσουν τα χρώματα που θα αντανακλούν τη θρεπτική αξία των τροφίμων.

«Όχι στη μερίδα ως σημείο αναφοράς»

Η κυρία Μονίκ Γκόγιευς, διευθύντρια της BEUC, σχολιάζει: «Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι αυτές οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων αναγνωρίζουν, εν τέλει, πώς η σήμανση, με βάση τα χρώματα φωτεινού σηματοδότη, βοηθά τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Είμαστε ευτυχείς που άκουσαν, επιτέλους, τις συνεχείς και διαχρονικές υπενθυμίσεις μας, για το τι οι καταναλωτές καταλαβαίνουν, καλύτερα, ώστε να κάνουν μια συνειδητή επιλογή.

Η BEUC, εδώ και καιρό κάνει έκκληση, για την υποχρεωτική, απλουστευμένη στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας διατροφική επισήμανση, με τη χρήση χρωμάτων.

Σήμερα, οι καταναλωτές έχουν μια πολυάσχολη ζωή και ελάχιστο χρόνο, για να πάνε να ψωνίσουν.

Ένα τέτοιο σύστημα, θα μπορεί να τους ενημερώνει, σχετικά με την ποσότητα των λιπαρών, των κορεσμένων λιπαρών, της ζάχαρης και του αλατιού, στα φαγητά που αγοράζουν.

Ελπίζουμε πως αυτή η κίνηση, που έχουν κάνει οι εταιρίες, είναι απλά το πρώτο βήμα. Ωστόσο, αποδοκιμάζουμε τη χρήση της μερίδας, ως σημείο αναφοράς, σε αντίθεση με τα 100g/ml, γιατί θα καταστήσει πιο δύσκολο, για τους καταναλωτές, να συγκρίνουν τη σήμανση των τροφίμων και να κατανοήσουν ποιό προϊόν είναι πιο υγιεινό και θα τους παραπλανήσει.

Στην πράξη, κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι μια «δαγκωνιά» γλυκών, δημητριακών και μπισκότων θα μπορεί να χαρακτηριστεί «πράσινο» ή «πορτοκαλί».

Όλα, όμως, αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών, ζάχαρης, ή αλατιού, και δικαίως, έχουν πολλά «κόκκινα», στο υπάρχον σύστημα φωτεινού σηματοδότη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πραγματικά, ποιός τρώει μόνο 30gr δημητριακά για πρωινό; Ποιός κάθεται να μετρήσει τα γλυκά που υπάρχουν σε μια μεγάλη σακούλα, για να καταφέρει να σχηματίσει τη προτεινόμενη μερίδα του κατασκευαστή τροφίμων;

Η διατροφική σήμανση στοχεύει στο να ενημερώσει τους καταναλωτές, για το πόσο υγιής, ή όχι είναι η τροφή τους.

Οι πληροφορίες για τη διατροφική αξία της μερίδας δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στη σήμανση, με βάση το φωτεινό σηματοδότη.

Μπορούν απλά, να συμπεριληφθούν ως μια επιπλέον πληροφορία, εφόσον οι μερίδες είναι ρεαλιστικές».

 

ΣΧΟΛΙΑ