Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη
  Τρίτη, 12 Ιαν 2016      18:20      0

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Δέκα νεκροί -όλοι τουρίστες- και δεκαπέντε τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην τουριστική περιοχή Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης...

Ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας από έναν Σύρο. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης επβεβαίωσε αργότερα την πληροφορία:

«Διαπιστώθηκε ότι η διαμελισμένη σορός που εντοπίστηκε ανήκει στον βομβιστή αυτοκτονίας. Οι ενδελεχείς έρευνες από τις αρμόδιες υπηρεσίες έδειξαν, ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας είναι υπήκοος Συρίας, γεννημένος το 1988. Διερευνώνται οι διασυνδέσεις του».  

Οι καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες και οι διαρροές από την τουρκική αστυνομία συνηγορούσαν εξ αρχής ότι επρόκειτο για επίθεση καμικάζι. Η εφημερίδα Hurriyet, μάλιστα, τονίζοντας την εθνικότητα του βομβιστή Ναμπίλ Φαντλί, εξέφραζε φόβους για την παρείσδυση της Τζιχάντ σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας.

Το χτύπημα έγινε σε ένα από τα κεντρικότερα και πιο τουριστικά σημεία της πόλης, στη πλατεία Σουλταναχμέτ. Η πλατεία βρίσκεται ανάμεσα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί και πολύ κοντά στον σταθμό Τραμ της περιοχής.

 

Τουλάχιστον εννέα νεκροί Γερμανοί

«Το άσχημο πρόσωπό της έδειξε πάλι η παγκόσμια τρομοκρατία» είπε η καγκελάριος Μέρκελ, η όποια αμέσως μετά την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, ενημερώθηκε από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλουγια την ύπαρξη εννέα Γερμανών υπηκόων ανάμεσα στα θύματα.

Η Καγκελάριος κάλεσε αμέσως τους συμπατριώτες της να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ανακοινώσεις για τα θέματα ασφαλείας του υπουργείου Εξωτερικών έως ότου ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

 

Η ΜΙΤ γνώριζε την ύπαρξη καμικάζι στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι  η  μυστική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) είχε ενημερωθεί για την έλευση έξι πιθανών καμικάζι στη χώρα. Η αστυνομία αλλά και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Τουρκίας είχαν, μάλιστα, ενημερωθεί για την πιθανότητα ύπαρξης νεαρού που ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας.

Η Τουρκία δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει τον φόβο της τρομοκρατίας αφού μόλις τον περασμένο Οκτώβριο εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα. Αυτό κάνει τον Τούρκο Πρωθυπουργό αρκετά ανήσυχο ως προς τους κινδύνους παρόλο που ο ίδιος σε συνέντευξή του διαβεβαιώνει ότι το σημερινό συμβάν θα λήξει με τον εντοπισμό και την τιμωρία όσων συνδέονται με το περιστατικό.

  


ΣΧΟΛΙΑ