Πόλεμος στη Συρία: Η επέμβαση της Ρωσίας αλλάζει τις παγκόσμιες
ισορροπίες
  Παρασκευή, 2 Οκτ 2015      14:13      0

Πόλεμος στη Συρία: Η επέμβαση της Ρωσίας αλλάζει τις παγκόσμιες ισορροπίες

Ανταπόκριση: Θανάσης Αυγερινός

H ρωσική Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε και επισήμως επιδρομές εναντίον των θέσεων του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, μόλις μερικές ώρες μετά την ομόφωνη απόφαση της Άνω Βουλής, που έδωσε τη σχετική εξουσιοδότηση στον Βλαντίμιρ Πούτιν και λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση Πούτιν - Ομπάμα στη Νέα Υόρκη. H Μόσχα επικαλείται το επίσημο αίτημα του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, για «στρατιωτική βοήθεια», επιμένοντας ότι τηρεί με αυστηρότητα το διεθνές δίκαιο, υπερασπιζόμενη ταυτόχρονα τα «εθνικά ρωσικά συμφέροντα». Την ίδια στιγμή η πρεσβεία των ΗΠΑ στη ρωσική πρωτεύουσα υπενθύμισε ότι οι πρόεδροι Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν κατά τις συνομιλίες τους ότι έχουν «κοινό συμφέρον να αντιμετωπίσουν τον ISIS στη Συρία» αλλά και στην ανάγκη να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωτικών των δύο χωρών, ώστε «να αποφευχθούν φαινόμενα μη συνεννόησης μεταξύ της Συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ και της Ρωσίας».

Στις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη από δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Αυστραλίας αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος Πούτιν, επιμένοντας στην ανάγκη να συγκροτηθεί ένα συντονιστικό - αντιτρομοκρατικό κέντρο όλων των εμπλεκόμενων «συμμάχων κατά του ISIS» στη Βαγδάτη. O Ρώσος ηγέτης θύμισε, μάλιστα, με νόημα ότι στο πλευρό των ισλαμιστών πολεμούν χιλιάδες Ευρωπαίοι και εν γένει Δυτικοί πολίτες, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν επιστρέψουν ετοιμοπόλεμοι στις χώρες προέλευσής τους.

Όπως ομολόγησε ο Σεργκέι Ιβανόφ, επικεφαλής της προεδρικής υπηρεσίας του Κρεμλίνου και από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Β. Πούτιν, «ο αριθμός των πολιτών της Ρωσίας και των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ που, δυστυχώς, προσχωρούν στην τρομοκρατική οργάνωση του ISIS αυξάνεται όχι με τις μέρες, αλλά με τις ώρες» και είναι προφανές ότι αυτό ακριβώς το φαινόμενο είναι που έκαμψε τους τελευταίους δισταγμούς του Κρεμλίνου πριν αναλάβει δράση. Το ενδεχόμενο μαζικής αποσταθεροποίησης στις γειτονικές προς τη Ρωσία χώρες της Κεντρικής Ασίας, αλλά και νέας αναταραχής στις μουσουλμανικές περιφέρειες της Ρωσίας από «μπαρουτοκαπνισμένους» ισλαμιστές είναι μια προοπτική που πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί από τον Ρώσο ηγέτη, ο οποίος φαίνεται ότι βρήκε τη «χρυσή ευκαιρία» για να ξεφύγει με έναν αριστοτεχνικό γεωπολιτικής σημασίας ελιγμό από τον δυτικό κλοιό, που σφίγγει όλο και πιο σφιχτά γύρω από τη Ρωσία την τελευταία διετία.

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 02 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ