Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν από τα μπλόκα
  Παρασκευή, 26 Φεβ 2016      17:08      0

Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν από τα μπλόκα

Εκτονώνεται σταδιακά η κατάσταση στα αγροτικά μπλόκα, με τους αγρότες να δίνουν πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου...

Οι αγροτοσυνδικαλιστές εκτιμούν ότι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας δεν θα υπάρχουν τρακτέρ στους δρόμους, ενώ το μεγάλο μπλόκο στη Νίκαια φαίνεται να αποχωρεί μετά από μία δυναμική παρουσία την Κυριακή στο Κιλελέρ. Με ανακοίνωσή τους οι αγρότες του συγκεκριμένου μπλόκου καλούν τους συναδέλφους τους από τα υπόλοιπα μπλόκα, να γιορτάσουν μαζί την ιστορική επέτειο του Κιλελέρ, στις 12:30 το μεσημέρι, στον χώρο του μνημείου του αγρότη.

Όπως ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας, Ρίζος Μαρούδας, θα λάβουν όλοι μαζί τις αποφάσεις τους για την πορεία του αγώνα τους.

Ωστόσο, διαφορετικό είναι το κλίμα στη Θεσσαλονίκη, όπου αγρότες των μπλόκων της ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκηδόνας έφτασαν μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για να διαμαρτυρηθούν για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων της Νίκαιας και των Τεμπών θα συνεκτιμήσουν τα αποτελέσματα του μέχρι σήμερα αγώνα τους, αλλά και των δύο συναντήσεων που είχαν εκπρόσωποί τους με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να αποφασίσουν για την επόμενη μέρα. Η γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου της Νίκαιας θα πραγματοποιηθεί στις 5 μ.μ. και του μπλόκου των Τεμπών στις 7 μ.μ.

Την απόφαση να κλείσουν το τελωνείο του Προμαχώνα έλαβε η γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο που βρίσκεται στο σημείο για περισσότερες από 35 ημέρες.

Όπως τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου Στέργιος Λιτός «το τελωνείο επί ελληνικού εδάφους έκλεισε στις 2:30 το μεσημέρι για τα φορτηγά και τις νταλίκες» και πρόσθεσε «αποφασίσαμε ομόφωνα ότι δεν φεύγουμε από το μπλόκο, παραμένουμε στη θέση μας».

Στο τελωνείο της Εξοχής ισχύει ο επ' αόριστον αποκλεισμός για φορτηγά και νταλίκες, ενώ η κυκλοφορία των ΙΧ και των λεωφορείων διεξάγεται ομαλά στο δίωρο 15:00-17:00 και από τις 22:30 έως τις 10:00 το πρωί, οπότε κλείνει και πάλι.

Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας, με ολιγόωρους αποκλεισμούς εθνικών οδών.

Ειδικότερα, οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου στην Αιτωλοακαρνανία, ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν την ΕΟ Αντιρρίου-Ιωαννίνων από 18:00 το απόγευμα έως 23:00 το βράδυ, χωρίς όπως λένε να αποκλείονται και αιφνιδιαστικοί αποκλεισμοί.

Όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις τους, οι αγρότες ανακοίνωσαν ότι «αναμένουμε από την κυβέρνηση την ανακοίνωση του συνόλου των δεσμεύσεων και των προτάσεων που συζητήθηκαν στην συνάντηση της Πέμπτης στο Μαξίμου, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη για το μέλλον και την μορφή των κινητοποιήσεων».

Στην Αχαΐα, αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, αναμένεται να κλείσουν την ΕΟ οδό Πατρών-Πύργου από τις 17:00 έως τις 22:00.

Επίσης, οι αγρότες της Αιγιάλειας συνεχίζουν τον καθημερινό αποκλεισμό της ΕΟ Πατρών-Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου από τις 19:30 το βράδυ, έως και τις 23:30.

Στην Ηλεία, εξακολουθούν να παραμένουν τρακτέρ δίπλα από την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στους κόμβους Κουρτεσίου και Αγίου Γεωργίου, ενώ σήμερα αναμένεται οι αγρότες να λάβουν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ